19 / 04 / 2024

Yeni alınan evin emlak beyannamesi ne zaman verilir?

Yeni alınan evin emlak beyannamesi ne zaman verilir?

Yeni ev alan kimselerin vergi sorumluluğunu üstlerine alabilmeleri için beyananme vermeleri gerekiyor. Peki, yeni alınan evin emlak beyannamesi ne zaman verilir?



Emlak vergisi, 1319 sayılı Kanun gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller için ödeniyor. Vergiyi taşınmazın sahibinin ödemesi gerekiyor. Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.

Vergi mükellefi, emlak vergisi beyannamesi ile belirleniyor. Buna göre, yeni ev alan kimselerin vergi sorumluluğunu üstlerine alabilmeleri için beyananme vermeleri gerekiyor.

Peki, yeni alınan evin emlak beyannamesi ne zaman verilir? Bu sene ev alanların ne zamana kadar emlak vergisi beyannamesi vermesi gerekiyor?

Emlak vergisi beyannamesinin her sene verilme yükümlülüğü bulunmuyor. Ancak, vergi değerini değiştiren durumlarda (mükellefin değişmesi, arsa ve arazinin ifraz ve tevhidi vs.) bu olayın vuku bulduğu bütçe yılı sonuna kadar; bu durum yılın son 3 ay içinde gerçekleşmişse 3 ay içinde ilgili belediyeye bildirimde bulunulması gerekiyor. 

Satışın gerçekleştiği sene sonuna kadar beyanname verilmesi gerekiyor. Bildirimin süresinde verilmemesi halinde, kanunen vergi idarece tarh ediliyor. İdarece tarhiyatta her yıla ilişkin vergi değeri, 29 uncu madde hükmü dikkate alınarak hesaplanıyor.

Bu sene ev alanların emlak vergisi beyannamesini 31 Aralık 2018 tarihine kadar vermeleri gerekiyor.

Bu sene ev alanların emlak vergisi sorumluluğu da 2019 yılı itibari ile başlıyor. İlk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılıyor.


5 soruda emlak vergisi beyannamesi 2018!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön