25 / 04 / 2024

2017'de alınan gayrimenkulün vergisi ne zaman ödenir?

2017'de alınan gayrimenkulün vergisi ne zaman ödenir?

Emlak vergisi 2017 için ilk taksit dönemi başladı. Peki, bu sene satışı gerçekleşen gayrimenkulün vergisini kim ödeyecek? 2017'de alınan gayrimenkulün vergisi ne zaman ödenir?



1319 sayılı kanun gereğince Türkiye sınırları içinde bulunan gayrimenkkuller için emlak vergisi ödeniyor. Vergi ödemesi her sene, senede iki eşit taksit halinde yapılıyor.


Bu sene emlak vergisi için ilk taksit dönemi 1 Mart'ta başladı. Üç aylık süre içerisinde ödenebilen emlak vergisi ilk taksiti 31 Mayıs'ta sona erecek. Verginin ikinci taksitleri ise Kasım'da tahsil edilecek.


Peki, bu sene gayrimenkul alanlar vergi ödeyecek mi? 2017'de alınan gayrimenkulün vergisi ne zaman ödenir? İşte sorularınızın yanıtı;


Kanunen bina ve arazi vergisi mükellefiyeti;  33 üncü maddenin (1) ilâ (7) numaralı fıkralarında yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde bu değişikliklerin vuku bulduğu, aynı maddenin (8) numaralı fıkrasında yazılı halde ise bu duruma bağlı olarak takdir işleminin yapıldığı tarihi, Dört yılda bir yapılan takdir işlemlerinde takdir işleminin yapıldığı tarihi, Muafiyetin sukut ettiği tarihi, takip eden bütçe yılından itibaren başlıyor.


Yukarıdaki kanun hükmüne göre 2017'de satışı gerçekleşen gayrimenkul için vergiyi eski malik ödeyecek. 31 Aralık 2017 tarihine kadar yeni malikin beyanname vermesi gerekecek. Yeni malikin vergi sorumluluğu ise 2018'de başlayacak.


Yeni inşa edilen binanın emlak vergisi 

Yeni inşa edilen binalardan konut alan mükelleflere, emlak vergisi için beş yıl süre ile  “geçici muafiyet” uygulanıyor. Emlak Vergisi Kanunu’nun 5. maddesine göre, yeni inşa edilen binalardan konut alanlarda, iktisap tarihini izleyen 5 yıl boyunca, konutun emlak vergisi değerinin 1/4’ü, beş yıl süre ile emlak vergisinden muaf tutuluyor.


Emlak vergisi sorgulama nasıl yapılır? 2017 vergisi nasıl ödenir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön