26 / 04 / 2024

Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanunda değişiklik!

Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanunda değişiklik!

Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. 



Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Kanun teklifi ile 7143 sayılı Kanun'un geçici 1'inci maddesine göre satışa konu edilecek taşınmazların rayiç bedellerinin düşürülmesi amaçlanıyor.

GENEL GEREKÇE 
Sultanbeyli'de yaşanan mülkiyet sorununu çözmek amacıyla Sultanbeyli'ye özgü olarak 2011 yılında 7143 nolu yasa çıkarılmıştır. Tapu rayiç bedelleri de bu yasaya dayandırılarak belirlendi. Yasada belirlenen rayiç bedeli 2012'de satılan 2b fiyatlarının baz alınması ve buna ek olarak bir de TÜFE eklenmesiydi. 2012 ile 2019 yılı arasındaki TÜFE oranı da %97 olması sebebiyle 2012'de 300 TL, 500 TL, 1000 TL olan metrekare fiyatı 2020 yılı itibariyle iki katına çıkmış oldu. Fiyatın bu kadar yüksek olması ilçe halkının ödeme gücünün çok çok üzerinde olmuş olup vatandaşı çok zor durumda bırakmaktadır. Bu duruma kamuoyu tarafından da ciddi bir itiraz vardır. Bu durumla alakalı 2020 Yılının Ocak ayında Sultanbeyli'de bir vatandaşlar tarafından protesto gösterisi olduğu ve mecliste grubu olan partilerin de bu gösteriden haberdar olduğu bilinmektedir. İş bu Kanun Teklifiyle 2018 Tarihli ve 7143 Sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunun Geçici 1 inci Maddesinin ikinci fıkrası değiştirilerek tapu rayiç bedellerinin ödenebilir şekilde yeniden düzenlenmesi amaçlanmaktadır. 

MADDE GEREKÇELERİ 
Madde 1 -
11/5/2018 tarihli ve 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunun Geçici 1. maddesinin ikinci fıkrası kapsamında satışa konu edilecek taşınmazların rayiç bedellerinin belirlenmesinde 6292 sayılı Kanuna göre daha önce Maliye Bakanlığınca satılan taşınmazların rayiç bedelleri emsal alınması vatandaşların yükünü artırmaktadır. Üstelik bu bedellere 2b baz alındığı gibi TÜFE de eklenmektedir. Yeniden düzenlenen bu maddeyle tapu rayiç bedellerinin ödenebilir şekilde yeniden düzenlenmesi sağlanacaktır.
 
Madde 2 - Yürürlük maddesidir. 

Madde 3 - Yürütme maddesidir. 

VERGİ VE DİĞER BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ 
MADDE 1 -
11/5/2018 tarihli ve 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunun geçici 1 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 

“Bu kapsamda bulunan taşınmazların kullanıcılarına ve/veya muhdesat sahiplerine satış işlemlerinde 19/4/2012 tarihli ve 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adina Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanunun 6 nci maddesi hükümleri hak sahipliğinin düşürülmesine ilişkin hükümler haricinde kıyasen uygulanır. Satışa konu edilecek taşınmazların rayiç bedellerinin belirlenmesinde; varsa üzerindeki muhdesata bedel belirlenmeksizin 6292 sayılı Kanuna göre daha önce Maliye Bakanlığınca satılan taşınmazların rayiç bedellerinin en fazla üçte biri oranında emsal alınır.” 

MADDE 2 - Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 

MADDE 3 - Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 


Geri Dön