28 / 03 / 2024

Vergi yapılandırma başvurusu nasıl yapılır?

Vergi yapılandırma başvurusu nasıl yapılır?

Eylül 2014'te yürürlüğe giren 6552 sayılı Torba Yasası ile bazı vergi borçlarına yapılandırma hakkı tanındı. Yapılandırma başvurularının 1 Aralık'a kadar yapılması gerekiyor. Peki, vergi yapılandırma başvurusu nasıl yapılır?



Vergi yapılandırma başvurusu nasıl yapılır?

6552 sayılı Torba Yasasının bazı hükümleri Eylül 2014'te yürürlüğe girdi. Kanun ile bazı vergi borçlarına yapılandırma hakkı tanındı. Borcu bulunan ve yapılandırmak isteyen mükellefler, 1 Aralık tarihine kadar müracaatta bulunabiliyor. Peki, vergi borcu yapılandırma başvurusu nasıl yapılır?


26.11.2014 tarih ve  2014/2 Seri No.lu Bazı Alacakların 6552 Sayılı Kanun Kapsamında Yapılandırılmasına Dair İç Genelge’de; 6552 sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanunun 73 üncü maddesinin uygulanmasına ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.


Genelgede vergi borcu yapılandırmalarına ilişkin esaslara şu şekilde yer veriliyor:


Bilindiği gibi, 6552 sayılı Kanunun 73 üncü maddesi hükmünden yararlanmak isteyen mükelleflerin bağlı oldukları her bir vergi dairesine ayrı ayrı yazılı olarak başvuruda bulunmaları mümkün olduğu gibi posta yoluyla, Başkanlığımız internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden internet vergi dairesine erişmek suretiyle ya da motorlu taşıtlar vergisi ve/veya taşıtla ilişkili idari para cezaları için bulundukları ildeki/ilçedeki motorlu taşıtlar vergisini tahsile yetkili vergi dairelerine başvuruda bulunabileceği 1 Seri No.lu Bazı Alacakların 6552 Sayılı Kanun Kapsamında Yeniden Yapılandırılmasına Dair Genel Tebliğinde açıklanmıştır.


Ayrıca, madde hükmünden yararlanmak için yapılacak başvurularda aşağıda belirtilen hususlara da dikkat edilmesi gerekmektedir.


1. Muhtelif kanunlarda yer alan sorumluluk düzenlemeleri nedeniyle mirasçılar, kefiller, şirket ortakları, kanuni temsilciler, yeminli mali müşavirler ve serbest muhasebeci mali müşavirler gibi amme borçlusu sayılan kişilerin madde hükümlerinden yararlanmak için elektronik ortamda başvuruda bulunmaları mümkün değildir.


2. Yurt dışında bulunan mükelleflerin faks yoluyla madde hükmünden yararlanmak üzere müracaatta bulunmaları halinde, söz konusu başvuruları kabul edilecektir. Bu durumda, mükellefler tarafından istenilmesi halinde ödeme tabloları faks yoluyla gönderilebilecektir. Ancak, mükelleflerin söz konusu madde hükümlerinden yararlandıkları borçları ile ilgili bir davalarının bulunması durumunda bu davalarından vazgeçtiklerine dair dilekçeyi yazılı olarak göndermeleri icap etmektedir.


3. Tutuklu veya hükümlü olan mükelleflerin madde hükmünden yararlanmaya ilişkin dilekçelerinin ceza infaz kurumu kayıtlarına alındığı tarihin başvuru tarihi olarak esas alınması, bu tarihin belli olmaması durumunda ceza infaz kurumunun ilgili dilekçeyi vergi dairesine göndermesine ilişkin yazının tarihinin esas alınması gerekmektedir.


4. Motorlu taşıtlar vergisi ve/veya taşıtla ilişkili idari para cezaları için bulundukları ildeki/ilçedeki motorlu taşıtlar vergisini tahsile yetkili vergi dairelerine başvuruda bulunan mükelleflerin bu başvurularını alan ilgili vergi dairelerinin, alınan başvuru dilekçelerini evrak kaydını yaptıktan sonra taşıtın bağlı olduğu vergi dairesine posta yoluyla ya da faksla derhal göndermesi gerekmektedir. Taşıtın kayıtlı olduğu vergi dairesince başvuru dilekçesinin alınması üzerine bu başvurulara ilişkin olarak tanımlanan evrak kodu ile evrak kaydı yapılacak ve alacak yapılandırılarak ödeme planı hazırlanacaktır.


Hazırlanan ödeme planları, mükelleflere doğrudan tebliğ edilebileceği gibi ilk müracaatta bulunulan vergi dairesine mükelleflerin başvurmaları halinde imza karşılığında verilebilecektir. Ayrıca, mükellefler bu ödeme planlarını Başkanlığımız internet adresi (http://www.gib.gov.tr/) üzerinden internet vergi dairesine erişmek suretiyle de alabileceklerdir.  


5. Madde hükümlerinden yararlanmak üzere başvuruda bulunan mükelleflerin başvuru süresi içinde bu taleplerinden vazgeçmeleri ya da ödeme seçeneklerini değiştirmeleri mümkündür.


6552 sayılı Kanunun 73 üncü maddesinden yararlanılmasının şartlarından biri de dava açılmaması, açılmış davalardan vazgeçilmesi ve kanun yollarına başvurulmaması olduğundan, söz konusu madde hükmünden yararlanmak üzere başvuran borçluların, takibat işlemlerinden dolayı açtıkları davalardan da vazgeçmeleri gerekmektedir.


Dolayısıyla, başvuru sırasında alacağın takibine yönelik işlemler nedeniyle açılmış olan davalardan vazgeçileceği yönünde beyanda bulunulduğu ve bu dilekçelerin vergi dairelerince derhal davanın bulunduğu yargı merciine gönderilerek idarece de başvuruda bulunan mükellefler ile ilgili ihtilafların sürdürülmediği dikkate alındığında, başvuruda bulunan mükellefler ile ilgili olarak belirtilen işlemler gerçekleştirildikten sonra ya da idarece ihtilafın sürdürülmeyerek yargısal yollara başvuru sürelerinin geçirildiği hallerde mükelleflerin bu başvurularından vazgeçmeleri mümkün değildir.


6. Madde hükümlerinden yararlanmaya yönelik başvurularını elektronik ortamda yapan mükelleflerin yararlanmak istedikleri borçlarıyla ilgili takibat işlemlerine ilişkin olarak dava açıp açmadıkları vergi dairelerince ivedilikle araştırılacak ve bu borçlara ilişkin devam eden ihtilafın bulunması durumunda, söz konusu davalardan vazgeçtiklerine dair yazılı dilekçeyi onbeş gün içinde vergi dairesine intikal ettirmeleri, aksi halde anılan madde hükümlerinden yararlanamayacakları hususu bir yazı ile mükelleflere tebliğ edilecektir. Bu sürede davalardan vazgeçildiğine dair dilekçeleri vergi dairelerine intikal ettirmeyen mükellefler maddeden yararlanma haklarını kaybedeceklerinden başvuruları geçersiz sayılacak ve hazırlanan ödeme planları iptal edilecektir.



Vergi yapılandırmalarına dair iç genelge 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön