26 / 04 / 2024

Vergide 'online' kolaylık!

Vergide 'online' kolaylık!

Türkiye sınırları içerisindeki tüm gayrimenkuller için vergi ödeniyor. Mirasçılar ve ev sahipleri vergileri online olarak ödeyebiliyor. İşte tüm merak edilenler...



Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller için vergi ödeniyor.  Emlak vergisi mükellefiyeti, taşınmaza sahip olunan yıl boyunca devam ediyor. Bina ve arazi vergisi mükellefiyeti; vergi değerini tadil eden sebeplerin oluşması durumunda, aynı maddenin (8) numaralı fıkrasında yazılı halde ise bu duruma bağlı olarak takdir işleminin yapıldığı tarihi, dört yılda bir yapılan takdir işlemlerinde takdir işleminin yapıldığı tarihi, muafiyetin sukut ettiği tarihi takip eden bütçe yılından itibaren başlıyor.

Vergide online kolaylık!

Ödemeler başladı

Mirascılar ve ev sahipleri için vergi ödeme dönemi başladı. İlk taksitler Mayıs ayı içerisinde ödenirken, ikinci taksitler Kasım ayında ödenecek. 

Vergide online kolaylık!

Konutta yüzde 4.55 zam

Vergi Kanunu’na göre vergi, harç ve ceza artışlarında kullanılan ‘yeniden değerleme oranı’ açıklandı. Emlak vergisi için uygulanacak olan 2021 zam yüzde 9.11 olarak açıklandı. Buna göre, emlak vergisine yüzde 4.55 oranında zam yapıldı. 

Vergide online kolaylık!

Miraşçılar ne kadar ödeyecek?

2021 miras vergisi oranları Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu Genel Tebliği kapsamında yer aldı. Tebliğ ile veraset ve intikal vergisinin istisna tutarları da belirlendi. 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren istisna tutarları şöyle:

-Evlatlıklar dâhil, füruğ ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinde 334.534,- TL (2020’de bu tutar 306.603,- TL idi) (füruğ bulunmaması halinde eşe isabet eden miras hissesinde 669.479,- TL (2020’de bu tutar 613.582,- TL idi) kısmı 2021 yılında vergiden istisna olacaktır.

-İvazsız suretle meydana gelen intikallerin ise 2021 yılında 7.703,- TL (2020 yılında 7.060,- TL idi) kısmı vergiden istisna olacaktır.

-Para ve mal üzerine düzenlenen yarışma ve çekilişler ile 5602 sayılı Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon ve Payların Düzenlenmesi Hakkında Kanunda tanımlanan şans oyunlarında kazanılan ikramiyelerde ise istisna tutarı da 7.703,- TL (2020 yılında 7.060,- TL idi) olarak uygulanacak.

Vergide online kolaylık!

Online ödeme fırsatı

Vergilerini ödemek isteyenler için birçok ödeme seçeneği bulunuyor. Geçmişte vergi daireleri tarafından alınan emlak vergileri ve miras vergileri  artık internet üzerinden de ödenebiliyor. Vergisini sorgulama isteyenler online sistem üzerinden vergi borçlarını kolayca görüntülerken, ödemelerini gerçekleştirebiliyor.

Vergide online kolaylık!

E-devletten sorgulayın

Vergisini sorgulamak isteyen kişiler, e-devlet sistemi üzerinden sorgulama işlemini yapabiliyor.  Bunun için ilk önce e-devlet sitesine giriş yapması gereken kişiler, arama bölümünde emlak vergisi ya da veraset ve intikal vergisi kelimelerini aratarak kolayca emlak vergisi sorgulaması yapabiliyor.

Konutta 'vergi' zamanı!

2021 vergi takvimi!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com 


Geri Dön