19 / 04 / 2024

Veysel Eroğlu hava durumu uyarısı yaptı!

Veysel Eroğlu hava durumu uyarısı yaptı!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, önümüzdeki hafta yağışların yurdun kuzey ve doğusunda mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini, diğer haftalarda ise ortalama civarında olacağını bildirdi...




Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, aralık ayında yağışların ikinci haftadan itibaren, yurdun kuzey ve doğusunda uzun yıllar ortalamasının üzerinde seyredeceğini, diğer haftalarda ise ortalama civarında olacağını bildirdi.


Bakan Eroğlu, Meteoroloji Genel Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında, Eroğlu, yağışların ise aralık ayının ikinci haftasında yurdun kuzey ve doğusunda uzun yıllar ortalamasının üzerinde seyredeceğini, diğer haftalarda ise ortalama civarında olacağını bildirdi. Gelecek yıl ise özellikle Güney Anadolu, Doğu Anadolu’nun batısı ile Orta ve Doğu Karadeniz’de sıcaklığın ortalamanın 0,5 ile 1 derece üzerinde olacağını ifade eden Eroğlu, “Yağışlar ise Türkiye’nin hemen hemen her yerinde uzun yıllar ortalaması civarında düşecek, net artma ve azalma olmayacak” ifadesini kullandı.


2013-2014 su ve yağış durumu hakkında bilgi veren Eroğlu, Türkiye’de yağış yılının 1 Ekim ile bir sonraki yılın 30 Eylül’ünü kapsadığını ifade ederek, Türkiye’nin uzun yıllar yağış ortalamasının 643 milimetre olduğunu söyledi. Bu rakamın 2011-2012 yağış yılında 675.5 milimetreyle uzun yıllar ortalamasından biraz daha fazla olduğunu belirten Eroğlu, “1 Ekim 2012 ile 30 Eylül 2013′te ise bu yağışlar, 701.7 milimetreyle biraz daha fazla oldu. Trakya ve Ege Bölgesi’nde, Hatay civarında ortalamanın üzerinde yağış oldu, Doğu Anadolu’da yağışlar biraz azaldı” diye konuştu.


Bu yıl en fazla yağışın 204,6 kilogramla 8 Ağustos’ta düştüğünü anlatan Eroğlu, “Yıllık yağışın neredeyse üçte biri, bir günde yağmış” dedi.


Bakan Eroğlu, 2012-2013′te sıcaklıkların özellikle ekimden temmuza kadar normalin biraz üzerinde seyrettiğini dile getirerek, temmuz, ağustos ve eylül aylarında ise mevsim normallerine yakın olduğunu bildirdi. Bu yıl en düşük sıcaklığın eksi 31,5 dereceyle ocakta Erzurum’da ölçüldüğünü belirten Eroğlu, en yüksek sıcaklığın ise temmuzda 44.6 dereceyle Cizre’de yaşandığını kaydetti.


Haftalık hava tahmini


Meteorolojinin haftalık hava tahmini konusunda bilgi veren Eroğlu, bugün özellikle Artvin civarlarında yağış olduğunu ifade ederek, “Diğer bölgelerde, özellikle İzmir’den başlayarak Hatay ve Gaziantep’e kadar olan Akdeniz Bölgesi ve Ege’nin bir kısmında ise yağış bekliyoruz. Kuvvetli yağışların yanı sıra kuvvetli buzlanma söz konusu” diye konuştu.


Yarın yağışların özellikle Güneydoğu Anadolu’ya kayacağını anlatan Eroğlu, cuma günü yağış beklenmediğini ancak hava sıcaklığının düşük olacağını söyledi. Cumartesi günü Doğu Anadolu haricinde yağışların tekrar başlayacağını dile getiren Eroğlu, pazartesi ve salı günleri de yağış beklendiğini kaydetti.


Eroğlu, “9-15 Aralık, bütün yurtta ortalamanın biraz altında soğuk geçecek. Aralığın üçüncü haftası, sıcaklık bütün yurtta uzun yıllar ortalamasının altında seyrediyor. Aralık ayının son haftası ise batıda uzun yıllar ortalaması civarında, Doğu ve iç taraflarda ise uzun yıllar ortalamasının birkaç derece altında seyredecek” dedi.


İstanbul'da su sıkıntısı yok


Bakan Eroğlu, bir gazetecinin, “İstanbul’da barajlarda doluluk oranının son 5 yılda en düşük seviyesinde olduğu yönünde haberler var. İstanbul su kesintisi yaşar mı” sorusu üzerine, barajlarda su seviyesinin en düşük ölçüldüğü ayların ekim ve kasım olduğunu belirterek, “Şimdiden sonra yağışlar geliyor. Barajlardaki su seviyesine bakmayın. İstanbul’da yedeğin yedeği var” dedi.


İstanbul’da herhangi su sıkıntısı olmadığını ifade eden Eroğlu, “Biz bunu daha ileri taşımak için 2071′e kadar su sıkıntısı olmasın diye Melen Barajı’nı inşa edeceğiz” diye konuştu.

İzmir’e Gördes Barajı’ndan yılda 59,5 metreküp su verdiklerini bildiren Eroğlu, “Ankara’nın 2035 yılına kadar suyu var. Daha uzak yıllara kadar su olması için 32 kilometre mesafedeki Gerede’den, tek tünelle Çamlıdere Barajı’na suyu aktaracağız” değerlendirmesinde bulundu.


Bu hafta kış kendini hissettirecek


Gazetecilerin “aralıkta yoğun kar yağışı beklenip beklenmediği” sorusunu ise Tahminler Daire Başkanı Mehmet Fatih Büyükkasapbaşı yanıtladı. Büyükkasapbaşı, Türkiye’nin cumartesiden itibaren kuzeyden gelecek yeni yağışlı hava sisteminin etkisi altına altına gireceğini belirterek, “Sıcaklıklarda 6-10 derece düşüş bekliyoruz. Yurdun büyük bölümünde karla karışık yağmur ve kar var. Bu hafta kış şartlarını iyice hissetmeye başlayacağız. Vatandaşları buzlanma ve zirai don konusunda da uyarıyoruz” dedi.


AA


Geri Dön