23 / 04 / 2024

Veysel Eroğlu: İstanbul'u susuz bırakmadık!

Veysel Eroğlu: İstanbul'u susuz bırakmadık!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu İstanbul’da yaz mevsiminde gündeme gelen susuzluk tartışmalarını değerlendirdi. Eroğlu İstanbul’u susuz bırakmama sözü verdiklerini ve bu sözü yerine getirmek için süreci akıllıca yönettiklerini söyledi




İstanbul’u susuz bırakmama sözü verdiklerini ve bu sözü yerine getirmek için süreci akıllıca yönettiklerini söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Habertürk’e yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi:


RİSK ALTINDA OLABİLİRDİ

İstanbul’da geçtiğimiz ekim, kasım, aralık, ocak, şubat aylarında, yağışlarda 3’te 1 oranında azalma oldu. Daha sonra toparladı ama bu süreçte İstanbul risk altında olabilirdi. Bu süreçte elbette endişelendim. İstanbul Avrupa’da pek çok ülkeden daha büyük bir şehir. Dolayısıyla buranın susuz kalması demek, turizmin tamamen aksaması, sanayinin durması, insanların salgın hastalıklara yakalanması gibi büyük bir felaket olurdu. Biz süreci akıllıca yönettik. 


2015 İÇİN SORUN YOK: İstanbul’u susuz bırakmamak için aldığımız tedbirlerle, ‘B’ planını devreye sokarak İstanbul’un susuz kalmasını önledik. 2015 yılı için herhangi bir sıkıntımız yok. Şu anda barajlarımıza su gelmeye başladı. Yüzde 30 seviyesinde doluluk var.


BARIŞ SUYUYLA KKTC’NİN ELİ GÜÇLENECEK: Rum kesimi tarafından ‘politik silah’ olarak nitelendirilen “Barış Suyu” hakkında da konuşan Eroğlu, “Bu suyu silah olarak görmüyoruz. Kıbrıs’ın kalkınması, kullanma ve sulama için götürdüğümüz bir proje bu. Ama bu su, KKTC’nin elini güçlendirecek. Oranın da bu suya ihtiyacı var. Şu anda barajlar tamamlandı. Denize boru döşeme işlemleri devam ediyor. 4-5 ay içerisinde bitirmeyi planlıyoruz” dedi.


BARAJLARIN DOLULUK ORANI


TÜRKIYE’de bulunan 85 adet içme suyu amaçlı barajda, 7.1 milyar metreküp su bulunuyor. Ortalama doluluk oranı 36.5. Sulama amaçlı 214 barajda 15.5 milyar metreküp su bulunuyor. Ortalama doluluk oranı 30.2. Enerji amaçlı 93 adet barajda 20.8 milyar metreküp su var; doluluk oranı 32.5.



HaberTürk


Geri Dön