28 / 03 / 2024

Veysel Eroğlu: Van'da çok büyük bir ağaçlandırma seferberliği başlatıyoruz!

Veysel Eroğlu: Van'da çok büyük bir ağaçlandırma seferberliği başlatıyoruz!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu: "Van'da çok büyük bir ağaçlandırma seferberliği başlatıyoruz. 11 bin dekar alanda ağaçlandırma yapılacak ve bir milyon fidan dikimi gerçekleştireceğiz"dedi.



Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Milli Eğitim Bakanlığı vatandaşların çocuklarının rahat ortamlarda okuması için okullar yapıyor ama vandallar bunları yakıp, yıkıyor" dedi.


Erciş'te yapımı tamamlanan Morgedik Barajı'nın su tutma töreni ve partisinin danışma kurulu toplantısına katılmak üzere Van'a gelen Eroğlu, Van Ferit Melen Havaalanı'nda Vali Aydın Nezih Doğan, AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, kamu kurum amirleri ve partililer tarafından karşılandı.


Havaalanından Valiliğe geçen Eroğlu, Vali Doğan'ı makamında ziyaret ettikten sonra düzenlediği basın toplantısında, bakanlıklar tarafından yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi verdi.


Van'a çok büyük müjdelerle geldiklerini ve bu müjdelerin parasal tutarının 444 milyon lira olduğunu bildiren Eroğlu, bugün suyun tutulacağı Morgedik Barajı'yla bölgeye çok büyük fayda sağlanacağını vurguladı.


İçme suyu sıkıntılarını gidermek için projeleri olduğunu dile getiren Eroğlu, "Van'ın içme suyunu 48 kilometreden içinden araçların rahatlıkla geçtiği boru hattıyla nasıl giderdiysek ilçelerimizin sıkıntılarını da aynı şekilde gidereceğiz. Bu sene Van'da çok büyük bir ağaçlandırma seferberliği başlatıyoruz. Kent içinde yol kenarları, hastane avluları,  TOKİ  konutlarının bulunduğu alanlar ve boşluğun bulunduğu tüm bölgeler ağaçlandırılacak. İnşallah rekor seviyede ağaçlandırma yapacağız. Bir de belediyelerimize talep etmeleri durumunda ücretsiz fidan vereceğiz. 11 bin dekar alanda ağaçlandırma çalışması yapılacak. 1 milyon fidan dikimi gerçekleştirilecek" diye konuştu.


Eroğlu, hükümet olarak Van'a çok büyük önem verdiklerini ve 12 yılda 14,5 milyar dolarlık yatırımın gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, "Eskiden Van için 1 milyon ayrılırken biz şimdi 60 milyon lira ayırıyoruz. Bu yıl sonu itibarıyla yapılan yatırım miktarı 16 milyar lirayı aşacak" ifadelerini kullandı.


Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak kentte 957 milyon lira yatırım yaptıklarını, yıl sonu itibarıyla bu rakamın 1 milyar 400 milyon liraya ulaşacağını kaydeden Eroğlu, konuşmasına şöyle devam etti:


"Projelerimizle 331 bin 350 dekar sulama alanı açtık. 59 dere ıslah ettik. 2 milyon 800 bin fidan diktik. İçme suyu konusunda yılda 107 milyon metreküp su temin edecek sistem kurduk. 20 otomatik meteoroloji ölçüm sistemi kurulacak. Van'da bir milyon dekar alanı daha suyla buluşturacağız. Projelerimizle birlikte sulanmadık alan bırakmayacağız. Van'da içme suyu sıkıntısı vardı. Biz çalışma başlattık. Yeni isale hattını tamamladık. 2003 yılından önce Van'da hangi hizmetler yapılıyordu. Bunları lütfen kontrol edin."


- "Devlet yapıyor vandallar yakıyor"


Van'ın tabiat harikası güzelliklerini dünya turizmine açmak istediklerini, çözüm süreciyle bunları geliştirmenin mümkün olduğunu dile getiren Eroğlu, diğer kamu kurumlarının da Van'da önemli yatırımlar gerçekleştirdiğini, Sağlık Bakanlığı'nın çok önemli sağlık hizmetlerini kente kazandırdığını vurguladı.


Yıl sonu itibarıyla kente yapılan kamu yatırımlarının toplam maliyetinin 16 milyarı geçeceğine dikkati çeken Eroğlu, şunları söyledi:


"Milli Eğitim Bakanlığı vatandaşların çocuklarının rahat ortamlarda okuması için okullar yapıyor ama vandallar bunları yakıp, yıkıyor. Devlet çocuklarınız okusun, Van'ın gelişmesine katkı sunsun, doktor, mühendis olsun diye okullar yapıyor. Bunları neden engelliyorsunuz bre vandallar? Sadece Van'da 36 milyonun üzerinde ücretsiz kitap dağıtılmış. Çocuklarınız cahil mi kalsın? Van'a geçmişte ne büyük sıkıntılarla gelirdik ama şimdi Van'a gelmek çok kolay. TOKİ destan yazdı burada. İnşa edilen konut sayısı 17 bin 489. 7 bin 900 da  Evine Yapana Yardım modeliyle yapıldı. Dünyada bunun örneği yok. 1,5 yılda bunların inşaatlarını tamamladık. Çünkü Başbakanımız takip etti. Defalarca buraya geldik. KÖYDES için buraya 227 milyon para gönderilmiş."


Büyükşehir Belediyesi'ne nüfus oranında çok büyük paraların aktarıldığını, kentteki vatandaşların bu paraların nereye gittiğini sorgulaması gerektiğini vurgulayan Eroğlu, "Büyük paralar geliyor, bunun hesabının sorulması gerekiyor. Bütün yatırımları merkezi hükümet yapıyor. Belediyeye neredeyse DSİ'ye aktarılan miktar kadar para geliyor, bunlar nereye gidiyor bunun hesabının sorulması lazım" dedi.


Konuşmasının ardından Morgedik Barajı'nda bulunan Vali Yardımcısı'na telefonla bağlanan Eroğlu, "Kapıları kapatın, su tutmaya başlayın" talimatı vererek barajın hayırlı olmasını diledi.


Morgedik Barajı'nın 79 milyon liraya mal olduğunu ve 187 bin 340 dekar alanın sulanmasını sağlayacağını bildiren Eroğlu, 100 milyon metreküp suyun depolanarak çevredeki yerleşim birimlerinin su ihtiyacının da karşılanacağını müjdeledi.


AA


Geri Dön