26 / 04 / 2024

Veysel Eroğlu: TOKİ konutları dere yatağında değil imarlı sahada!

Veysel Eroğlu: TOKİ konutları dere yatağında değil imarlı sahada!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ''TOKİ'nin konutlarının dere yatağında olduğu iddia ediliyor, dere yatağında değil, imarlı saha. Dereyle alakası yok, bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Kuvvetli yağış sebep olmuştur'' dedi



Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Samsun'da meydana gelen sel felaketi ile ilgili, ''TOKİ'nin konutlarının dere yatağında olduğu iddia ediliyor, dere yatağında değil, imarlı saha. Dereyle alakası yok, bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Kuvvetli yağış sebep olmuştur'' dedi. 

Bir dizi programa katılmak üzere Karaman'a gelen Eroğlu, burada gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. 

Bir gazetecinin Samsun'daki sel felaketi ile ilgili sorusu üzerine Eroğlu, burada çok kuvvetli bir yağış meydana geldiğini söyledi. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün konuyla ilgili ikazlarda bulunduğunu ifade eden Eroğlu, şunları kaydetti: 

''Vatandaşları, bütün kurum ve kuruluşları uyardık. Burada zaten böyle bir şey bekliyorduk. Hatta o gün gece saat 01.00'e kadar da polis ve diğer kamu kurumlarının araçlarından 'vatandaşlar bodrumlarda bulunmasın, dere kenarında olanlar ayrılsın' diye anonslar yapıldı. Bunun faydası oldu ama maalesef  TOKİ  evlerindeki bodrum katlarında kalan 2 kapıcı dairesinde böyle bir hadise yaşandı. Ayrıca yamaçtan akan birtakım sular sebebi ile yoldan geçen araçlar sürüklenerek, denize kadar gitti. Orada hayatlarını kaybedenler var. Allah gani gani rahmet eylesin. Tabii bununla ilgili biz kalabalık bir heyetle toplantı yaptık. Araziyi gezdikten sonra bütün her şeyi değerlendirdik ve neticede taşkından sonra yapılacak çalışmalar, devletin, Hükümetimizin bu yaraları sarması için gerekli olan birtakım tedbirler konusunda da karar aldık.'' 

''Kuvvetli yağış sebep olmuştur''

''TOKİ'nin konutlarının dere yatağında olduğu iddia ediliyor, dere yatağında değil'' diyen Eroğlu, ''İmarlı saha, dereyle alakası yok. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Kuvvetli yağış sebep olmuştur'' dedi. 

Eroğlu, bazı kişilerin de sel felaketinin DSİ tarafından yapılan sel kapanının üst kısmındaki yıkılma sebebiyle olduğunu iddia ettiğini, ancak bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti: 

''Bu bir sel kapanıdır, herhangi bir biriktirme görevi, baraj gibi bir görevi yoktur. Bu, Yılanlı Vadisi'nde belki 1970 yılından beri 2000 yılına kadar atılmış olan vahşi çöp alanında sel baskını neticesinde bu çöplerin çamurla, suyla büyük bir felakete vesile olmaması için, oradaki basıncı alması bakımından böyle bir sel kapanı yapılmıştır. Bunun vazifesi budur. Bu sel kapanını yaptığımız gibi, sel kapanının altında tabii derivasyon tüneli var. Ayrıca bu çöp dağlarıyla ilgili 10,5 metre kesiti olan derivasyon tünelini de hemen bu çöp dağının yanındaki alana yaptık. Sular oradan iki tünelden akıyordu. Bir sel kapanının altındaki derivasyon tüneli, bir de çöp dağının altındaki derivasyon tüneli. Böylece çöp dağının herhangi bir şekilde dağılması önlenmiştir. O kadar fazla yağış gelmiştir ki; bu sel kapanının üstünden taşmıştır ve sel kapanıyla vahşi çöp depo alanındaki alan dahi suyla dolmuştur.'' 

''Kusur varsa onları araştırıyoruz''

O gün etkili olan yağışın çok kuvvetli olduğunu anlatan Eroğlu, ''Bizim yaptığımız hesaplara göre azami sel debisi 299 metreküp/sn olarak hesap edilmiş ama orada bunun 2,5 katı, yani 710 metreküp/sn gibi bir debi geldi. Bu bir felaket'' diye konuştu. 

Konuyla ilgili alınacak tedbirler üzerinde durulduğunu belirten Eroğlu, şunları kaydetti: 

''Kusur varsa, onları araştırıyoruz. Afet sonrası orada yapılacak kentsel dönüşüm, dere yatağının ıslahı, vahşi çöp atık deposunun daha büyük bir tehlikeye yol açmaması için oranın tahkimatı, yeni sel kapanlarının yapılması için birtakım kararlar aldık.'' 

KARAMAN'A 6 TESİS

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Karaman'da 6 tesisin toplu temel atma törenine katıldı. 

Eroğlu, merkeze bağlı Yeşildere beldesindeki İbrala Barajı'nda düzenlenen temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Karaman'a her defasında heybeleri dolu olarak geldiklerini söyledi. 

Bugün de 157 milyon liralık dev yatırımla Karaman'a geldiklerini dile getiren Eroğlu, temeli atılacak yatırımların başta Karaman olmak üzere tüm memlekete hayırlı, uğurlu olmasını diledi. 

İbrala Barajı'nın yıllar önce temelinin atıldığını ancak bir süre sonra unutulduğunu anlatan Eroğlu, ''Burada su, altından daha kıymetli. Bunun farkındayız. Bu yüzden bizzat buraya geldim. Hiçbir şehri susuz bırakmayız. Biz geleceği planlıyoruz. Günü kurtarma değil. 2045-2050 yılına kadar tüm Karamanlılar'a su vereceğimiz bir tesis yapacağız'' dedi. 

Eroğlu, Hükümet'in yaptığı yatırımlar sayesinde her gün yeni, güzel şeylerin olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: 

''Dünya Liderimiz, Başbakanımız sayesinde, dünyada kriz olmasına rağmen Türkiye'de kriz yaşanmadı. IMF'ye olan borcumuzu da takır takır ödüyoruz. Başbakanımız G-20 toplantısı için Meksika'ya gittiğinde, IMF bizden borç istedi. Dünyada başı dik, güçlü bir Türkiye var. Daha da güçleneceğiz. Çünkü Başbakanımız bize büyük hedefler gösterdi. Büyük hedefi olmayan milletler, tarih sahnesinden silinmeye mahkumdur. Biz büyük milletin, şanlı bir ülkenin torunlarıyız. Şanlı bir bayrağımız var. 26. sırada aldığımız ekonomimizi, 16. sıraya yükselttik ama bu bizi tatmin etmez. Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılında Türkiye'yi dünyadaki 10 büyük ekonomi arasına yükselteceğiz.'' 

''İstanbul'da 2070 yılına kadar suyumuz var''

Göreve geldiklerinde 49 şehrin suyunun bitmek üzere olduğuna dikkati çeken Eroğlu, ''49 şehrimize su getirdik. Ne zamana kadar biliyor musunuz- En az 2045 yılına kadar, 2050 yılına kadar. İstanbul'da ise 2070 yılına kadar suyumuz var. Şu ana kadar kimseyi susuz bırakmadık. Bundan sonra da bırakmayacağız'' diye konuştu. 

Ağaçlandırmada da büyük seferberlik başlatıldığını anlatan Eroğlu, Karaman'da son 8 yılda 500 bin dönüm arazide ağaçlandırma çalışması yapıldığını, geçen yıl itibariyle 25 milyon fidanın Karaman'da toprakla buluşturulduğunu bildirdi. 

Karaman'a yatırımların yapılmaya devam edeceğini belirten Eroğlu, temeli atılacak 6 tesisin maliyetinin 157 milyon lira olduğunu, bu yatırımların artarak devam edeceğini vurguladı. 

Eroğlu, konuşmaların ardından protokol üyeleriyle birlikte butona basarak, İbrala Barajı Sulaması, Karaman İçme Suyu İsale Hattı, Sarıveliler Göleti Sulaması, Ermenek Barajı Kazancı-Ardıçkaya-Yeşilköy Bağlantı Yolu, Burhan Göleti ve Sulaması, Bucakkışla Regülatörü ve HES Projesi'nde ilk harcı attı. 

Törene, Karaman Valisi Süleyman Kahraman, DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün ile çok sayıda vatandaş katıldı.

AA 



Geri Dön