26 / 04 / 2024

Veysel Karani Türbesi'nin çevresi gecekondulardan arındırılacak!

Veysel Karani Türbesi'nin çevresi gecekondulardan arındırılacak!

TOKİ, Siirt'te yılda yaklaşık 200 bin kişinin ziyaret ettiği Veysel Karani Türbesi ile Tillo'daki ( Aydınlar ) Mücahit Camisi ve Şifa Kuyusu'nun etrafını çarpık yapılardan arındıracak...



Hazreti Muhammed'in miraca çıkarken üzerindeki Hırka-i Şerif'in verilmesini vasiyet ettiğine inanılan Veysel Karani'nin türbesinin etrafının gecekondulardan temizlenmesi amacıyla  TOKİ  Siirt Valiliği ve Veysel Karani Belediyesi ile işbirliği yapacak.


Uygulanacak kentsel dönüşüm projesiyle türbenin etrafını saran yaklaşık 90 iş yeriyle 80 konut yıkılacak. Acele kamulaştırma kararı alan TOKİ, bölgede, 92 iş yeriyle 100 araç kapasiteli otoparkın da bulunduğu yeni bir proje uygulayacak.


Projenin tasarımına ilişkin çalışmaların bitirilmesinden sonra ihaleye çıkılacak. Çalışma kapsamında inşa edilecek dükkanlar, öncelikle hak sahibi vatandaşlara satılacak.


Projenin tamamlanmasıyla yılda yaklaşık 200 bin kişinin ziyaret ettiği beldeye gelen turist sayısının artması bekleniyor.


TOKİ, proje alanına yakın bir bölgede konutu yıkılan vatandaşlara da yeni konutlar inşa etmeyi planlıyor.


-Mücahit Camisi çarpık yapılardan kurtulacak


TOKİ, ikinci bir proje olarak da Osmanlı döneminde doğunun önemli ilim ve kültür merkezlerinden olan Tillo (Aydınlar) ilçesindeki tarihi Mücahit Camisi ile Şifa Kuyusu'nun çevresini çarpık yapılardan kurtararak, yeni bir çevre düzenlemesiyle hizmete açacak.


İdare, Siirt Valiliği ve Tillo Belediyesi arasında imzalanan protokol kapsamında, tarihi binaları saran çarpık yapıları yıkarak, yeni bir çevre düzenlemesine gidecek. Bunun için bölgede acele kamulaştırma kararı alan TOKİ, çevre düzenlemesi için tasarım çalışmalarına başladı.


-Ayasofya Müzesi'nin etrafı da temizlendi


TOKİ, daha önce de Trabzon'da bulunan ve 800 yıllık tarihe sahip Ayasofya Müzesi'nin çevresini gecekondulardan arındırmıştı. Müzenin görünürlüğünü engelleyen 44 gecekondu hak sahipleriyle varılan anlaşmalar sonucunda yıkılmıştı.


İdare, Ayasofya Müzesi'nin etrafında, tarihi dokuya uygun park ve yeşil alan çalışması gerçekleştirecek. Müzeyi ziyarete gelenlerin, her türlü ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri sosyal tesisler de inşa edilecek. Böylelikle şehrin önemli kültürel hazinesi olan Ayasofya Müzesi turizme kazandırılacak. 


AA


Geri Dön