19 / 04 / 2024

Yabancı yatırımcının hedefi Antalya oldu!

Yabancı yatırımcının hedefi Antalya oldu!

Yılda 12 milyonu aşkın yabancı turist çeken Antalya, aynı zamanda dünyanın dört bir tarafından yatırımcılara da ev sahipliği yapıyor. 2014 yılı Eylül sonu itibarıyla kentte 94 ülkeden 2 bin 838 yabancı firma 48 sektörde faaliyet gösteriyor.



Yılda 12 milyonu aşkın yabancı turist çeken Antalya, aynı zamanda dünyanın dört bir tarafından yatırımcılara da ev sahipliği yapıyor. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) AB ve Dış İlişkiler Müdürlüğü verilerine göre, 2014 yılı Eylül sonu itibarıyla kentte 94 ülkeden 2 bin 838 yabancı firma 48 sektörde faaliyet gösteriyor. 


Antalya'da yabancı şirket sıralamasında 519 firmayla Rusya Federasyonu lider konumda. 

Rusya'yı 464 firmayla Almanya ve 200 firmayla Hollanda takip ediyor. Bu ülkeler aym zamanda turizmde de en önemli pazar durumunda bulunuyor. 


Bahamalar, Cayman Adaları, Cezayir, Endonezya, Fas, Filistin, Güney Afrika, Güney Kore, Kamerun, Karadağ, Kıbrıs Rum Kesimi, Güney Kore, Kosova, Lihtenştayn, Moğolistan, Mauritius, Namibya, Panama, Senegal, Sırbistan, Singapur, Sri Lanka, Sudan, Seyşeller, Şili ve Tacikistan'ın Antalya'da birer firması bulunuyor. 


330 bin nüfuslu Bahamalar'dan , bir firma Antalya'da gayrimenkul , sektöründe faaliyet gösterirken, yaklaşık 60 bin nüfuslu Cayman Adalarından bir firma da kozmetik ve kişisel bakım sektöründe yatırım sahibi. 


Hint Okyanusunda küçük bir ada olan Mauritius'tan yer alan tek firma da Antalya'da tarım ilaçları, gübre ve kimyasallar sektöründe faaliyet gösteriyor. 

- En fazla yatırım inşaat sektörüne Sektörel olarak bakıldığında yatırımların turizmle bağlantılı olduğu görülüyor. 

Verilere göre, Antalya'da en çok yabana firma ortaklığı yapılan sektör 273 şirket ile inşaat faaliyetleri olurken, ikinci sırada inşaat sektörüyle ilerleyen gayrimenkul faaliyetleri aldı. 

Üçüncü sırayı toptan ve perakende gıda dağıtımı ve pazarlaması, dördüncü sırayı da seyahat acentesi, tur operatörü ve diğer rezervasyon hizmetleri aldı. 


- TOBB Başkan Yardımcısı Budak TOBB Başkan Yardımcısı ve ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, yaptığı açıklamada, Antalya'nın turizmde yakaladığı başarıyı yabancı yatırımcıları çekmede de başardığım söyledi. 


Antalya'da 94 ülkeden 2 bin 838 şirketin faaliyet gösterdiğini vurgulayan Budak, "Bu veriler gösteriyor ki Antalya yabancı ülke vatandaşlarını sadece turist olarak ağırlamıyor. 

Aynı zamanda yatırımcı olarak da çekiyor. Antalya dünyanın dört bir tarafından yatırımcılara ev sahipliği yapıyor" dedi. 


Turizm sektöründe yapılan başarılı çalışmaların, yabancı yatırımcıların Antalya'ya gelmesinde önemli bir etkisi olduğunu kaydeden Budak, şöyle konuştu: "Verilere bakıldığında en çok yatırım inşaat, gayrimenkul ve gıda pazarlamasında gerçekleşiyor. Antalya'ya gelen turistlerin burada mülk sahibi olmak istemelerinde, inşaat ve gayrimenkul sektöründe yapılan yatırımların etkisi büyük. Turizm Antalya'ya sadece turist getirmiyor. Yatırımcı olarak dönüşleri görebiliyoruz. 

Yabancı yatırımcıların Antalya'yı seçmesinde diğer bir önemli faktör de yurt dışmda iş yapan Antalyalı firmalar. Antalya'dan dünyaya açılan pek çok başarılı yatırıma var. Yaptıkları üst düzey çalışmalar yabancı yatırımcıların Antalya algısında önemli rol oynadı." 


AA


Geri Dön