20 / 04 / 2024

Yabancılar konut almak için Türkiye'ye koşuyor!

Yabancılar konut almak için Türkiye'ye koşuyor!

Türkiye'de döviz kurlarının yükselmesi ile birlikte özellikle lüks projeler yabancıların radarına girdi. Sektörün önde gelen isimleri yabancıya konut satışında rekorun kırılacağını düşünüyor. 



Koronovirüs önlemlerinin kalkması ile turizme hızlı bir giriş yapan Türkiye'de, ev sahibi olmak isteyen yabancıların sayısı da çoğalıyor. DW'dan Aram Ekin Duran'ın haberine göre; senenin ilk altı ayında yabancılara satılan ev sayısı, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 44 artış kaydetti. Sadece Haziran ayındaki yükseliş ise yüzde 185 ile rekora imza attıç Türkiye'den en fazla ev satın alan ilk üç ülke ise sırasıyla Irak, İran ve Rusya oldu. Sektör temsilcileri 2021 sonuna kadar yabancılara satılacak konut sayısının 50 bin ile rekor kıracağını dile getiriyor. 

Toplam satış azalırken yabancıya satış yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Haziran 2021 konut satış verilerine göre, Ocak-Haziran döneminde toplam konut satışları yüzde 11,5 azalma kaydederken yabancıya satışlar yüzde 44 yükseldi. İlk altı ayda yabancılara 20 bin 488 ev satışı gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki senenin Haziran ayına göre ise, yüzde 185,3 yükselerek rekora imza attı. 

Yabancılar konut almak için Türkiye ye koşuyor!

Pek, yabancılar neden Türkiye'den konut alıyor?

Uzmanlara göre, en önemli neden Türk Lirası'ndaki değerin düşmesi ve buna bağlı olarak konut fiyatlarının çok cazip olması. 

Türkiye'de son beş yılda dolar kuru 3,5 TL'den 8,5 TL'ye yükselerek tarihi zirveye ulaştı. Euro kuru da aynı süreçte 4 TL seviyelerinden bugün 10 TL'yi geçti. Türk Lirası'ndaki bu büyük değer kaybı gerek kent içlerindeki gerekse turizm bölgelerindeki lüks evleri yabancılar için kolay satınlabilir hale getirdi. 

Dövizler eve gidiyor 

Gayrimenkul danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, özellikle Dolar ve Euro bazında incelendiğinde Türkiye'de konut fiyatlarının yabancılar açısından pek çok ülkeye göre çok daha cazip olduğunu belirtiyor. Birkaç sene öncesinde 1 milyon Euro'nun TL bazında bugünkü değerinin yarısı kadar olduğunu dile getiren Başaran, "Hal böyle olunca, yabancılar daha önce istemiş olduğu evin üzerine başka bir daire daha alabiliyor. Bir iken iki tane alabiliyor ya da ulaşamadığı bir eve ulaşma şansı oluyor" şeklinde konuşuyor.

Yabancılar konut almak için Türkiye ye koşuyor!

En çok satın alan Irak, İran ve Rusya

Senenin ilk yarısında Türkiye'den en çok ev satın alan ülke vatandaşları Iraklı olurken Irak'ı 3 bin 70 konut ile İran ve 1759 konut ile Rusya takip etti. Almanya ise Türkiye'den en fazla konut satın alan beşinci ülke oldu. Türkiye'den konut alımında en çok tercih edilen kent ise İstanbul. İstanbul'u sırasıyla Antalya, Ankara, Mersin ve Bursa izliyor.

İstanbul'un Avrupa yakasındaki Esenler ve Beylikdüzü gibi büyük ilçelerinde haytaa geçen konut projelerinin yabancılar tarafından tercih edildiğinin altını çizen Başaran, "Özellikle İran, Irak, Afgan… Belirli ülkelerde ciddi patlama yaşadık. Ve bu gözle görülür şekilde bazı bölgelerde, Esenler, Beylikdüzü gibi bölgelerde apartman daireleri ve rezidanslarda ciddi alımlara yol açtı" şeklinde konuşuyor.

Katar Avrupalı aracı şirketlerle geliyor

Yabancıya konut satışında İspanya, Fransa, Portekiz, Brezilya ve ABD'nin Türkiye'nin örnek aldığı ülkeler olduğunu belirten  İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım da, "Pandemide planlarımız biraz sekteye uğramış olsa da, döviz kurlarındaki yükseliş yabancıya konut satışı için çok önemli bir avantaj haline geldi" dedi.

Yabancılar konut almak için Türkiye ye koşuyor!

Özellikle Avrupalı aracı kurumlar ile başta Katar başta olmak üzere Körfez ülkelerine toplu satışlar gerçekleştirebildiklerini söyleyen Durbakayım, "Özellikle tatil beldelerinde başta Bodrum olmak üzere, Antalya'da, Çeşme'de yüksek fiyatlara çok lüks konutlar satılabiliyor" şeklinde konuştu. Durbakayım'ın verdiği bilgilere göre, son senelerde Karadeniz sahil şeridi ve yaylalarına da yabancıların ilgisi oldukça fazla. 

"Bu yıl ilk kez 50 bin barajını geçebiliriz"

Yabancıya satılan ev sayısının toplam satışlar içerisindeki payı yüzde 3,7 gibi küçük sayılan bir oran olsa da, satış tutarı bakımından yabancıların ödediği para yerli yatırımcıyı geçiyor. 

Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, Haziran 2021 döneminde 4 bin 700'ü aşan satış adedi ile koronavirüs salgını sonrasının en yüksek rakamını elde ettiklerini dile getiriyor. Sektör olarak 2021 yılı için yabancıya konut satışında ilk kez 50 bin barajını aşmayı amaçladıklarının altını çizen Akbal, "Bilhassa Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim'de biz yeni rekorlar bekliyoruz" diyor.

Ömer Faruk Akbal'a göre, ileriki senelerde de yabancıların konut talebi büyük bir hızla yükselişini sürdürecek. 

Türkiye'nin pandemi yılı olan 2020'de yabancılara konut satışında sadece yüzde 10'luk bir düşüş gerçekleştiğini belirterek , şunları söylüyor:

"Pandemi koşullarında Türkiye'nin rekabet ettiği diğer ekonomilere baktığımızda, yüzde 30, yüzde 50, yüzde 70 yatırımların düştüğü bir tablo görüyoruz birçoğunda. Türkiye'de bu rakamın yüzde 10 düşmüş olması, Türkiye'nin gayrimenkul yatırımları açısından pandemi sonrası için pozitif ayrışan ekonomilerden biri olacağını söyleyebiliriz."

"Batı ülkelerinin payını artırmak istiyoruz"

Türkiye'den ev almak isteyen ülkeler içerisinde Körfez ve Ortadoğu ülkelerinin çok olduğu göz önünde olsa da, inşaat sektörü yakın gelecekte özellikle ABD, Kanada, Avrupa ve Uzak Asya'dan daha çok yatırımcı çekmek isteniyor.

Yabancılar konut almak için Türkiye ye koşuyor!

Son bir senede ABD ve Kanada'dan gelen konut talebinde yüzde 300'e varan artış olduğuna işaret eden GİGDER Başkanı Akbal, "Biz yakın gelecekte yabancı konutta MENA Bölgesi'nin 2020 sonu itibarıyla yüzde 57 olan payını düşürüp, yüzde 25 olan Avrupa ve ABD payını artırmak istiyoruz. Ayrıca şu an yüzde 13'lerde olan Orta ve Uzak Asya'nın payının da kademeli olarak artacağını düşünüyorum" değerlendirmesini yaptı. 

Yabancıların konutta ilk tercihi İstanbul!

Konut fiyatları niçin yükseliyor? Nereye kadar yükselir?


Geri Dön