23 / 04 / 2024

Konut satışları 10 ayda 1,3 milyona yaklaştı!

Konut satışları 10 ayda 1,3 milyona yaklaştı!

Yabancılara konut satışı son üç aydır, geçen yılın aynı döneminde göre artış kaydederken, veriler son çeyrekte satışların pandemi öncesi seviyelerin üzerine çıkacağını ve rekor kırılacağını ortaya koyuyor. 



Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının yurt içinde ilk görüldüğü Mart ayında gerilemeye başlayan yabancıya konut satışları geçen yılın aynı ayına kıyasla 5 ay üst üste düşmüştü. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Ağustos ayıyla birlikte tekrar yükselmeye başlayan yabancılara konut satışları, eylül de yüzde 26,1 ve ekimde yüzde 23,1 artış gösterdi. Üç aydır yükselen yabancılara konut satışları, yılın kalan iki ayına ilişkin pozitif beklentileri de artırdı. 

Çeyrekler bazında bakıldığında ilk çeyrekte yabancılara konut satışı 2019'un aynı dönemine kıyasla yüzde 13,8 artış göstererek 10 bin 948 adet oldu. İkinci çeyrekte salgının etkisiyle yabancılara konut satışı yüzde 67,9 düşüşle 3 bin 314 adet oldu. Üçüncü çeyrekte kısıtlamaların kaldırılması ve normalleşme adımlarıyla yabancılara konut satışı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yatay bir seyir izleyerek 11 bin 903 adet olarak gerçekleşti.

Dördüncü çeyreğin ilk ayında yabancılara konut satışı geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 23,1 artış göstererek 4 bin 272'den 5 bin 258 adede çıktı. Sektör temsilcileri, kasım ve aralık aylarında da benzer sayıların gerçekleşmesi halinde tüm zamanların en yüksek dördüncü çeyrek konut satışlarının görülebileceğini belirtti. 

-  Satılan her 100 konutun 46'sı İstanbul'da

İstanbul, yabancıların konut en çok tercih ettiği il olmaya devam ediyor. Geçen ay İstanbul'dan 2 bin 458 konut satın alan yabancılar, Eylül 2019'da 2 bin 43 konutun sahibi oldu. Yabacıların İstanbul'dan konut alımı, ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20,3 arttı.

Antalya, satılan 928 konutla yabancıların en çok tercih ettiği ikinci şehir oldu. Antalya'yı 347 konutla Ankara, 187 konutla Yalova ve 186 konutla Bursa izledi.

Yabancılar 10 aylık dönemde İstanbul'dan 14 bin 424, Antalya'dan 6 bin 53, Ankara'dan 2 bin 176, Bursa'dan 1.068 ve Yalova'dan 1.008 konut satın aldı.

- En çok konutu İranlılar aldı

Türkiye'den ekimde en fazla konutu 900 adet ile Iraklılar aldı. Iraklıları 849 konutla İranlılar, 400 konutla Ruslar, 225 konutla Afganlar ve 213 konutla Kazaklar takip etti.

Yılın ocak-ekim döneminde liderliği 5 bin 565 konutla İranlılar devam etti. Söz konusu dönemde Iraklılar 5 bin 749, Ruslar 2 bin 295, Afganlar 1.502 ve Azeriler 1.020 konutun sahibi oldu.

Konut satışları 10 ayda 1,3 milyona yaklaştı!

- "Yılı en az kayıpla atlatacağız" 

AA muhabirine açıklamada bulunan Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, Türkiye'ye uluslararası yatırımcının konut talebinin gün geçtikçe artmasının sektörün canlanması adına oldukça önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin pKovid-19 salgınıyla mücadelede başarısının uluslararası yatırımcıya güven verdiğini belirten Akbal, salgın sebebiyle ticaretin durduğu günleri yavaş yavaş geride bıraktıklarını belirtti.

Akbal, bu sebeple 2020 genelinde yabancıya konut satışında 40 bin adede yaklaşabileceklerini ve yılı en az kayıpla atlatabileceklerine vurgu yaparak, şöyle konuştu: 

"Avrupa'da analiz ettiğimiz yabancıya konut satışı piyasasında sadece Almanya'nın Türkiye'deki gibi olumlu bir havaya sahip olduğunu gördük. Ancak bu ülkedeki yıllık konut satışı Türkiye'nin bir aylık rakamına denk geliyor. Sektör olarak yakaladığımız bu istikrarın daha da iyileşerek devam etmesi yatırımcılar için güvenli limanın Türkiye olduğunu bir kez daha gösterdi."

Akbal, ABD ve İngiltere'den gelen talepte önceki yıla göre yaşanan ivmelenmenin dikkat çektiğini belirterek, ABD vatandaşlarının geçen yıl ekimde 57 olan konut alımının 104'e yükseldiğini dile getirdi. 

- "4. çeyrekte tüm zamanların en yüksek satış rakamını görebiliriz"

Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün ise Kovid-19 salgını sürecinde Türkiye'nin gösterdiği başarılı mücadelenin yabancıları burada yaşamaya teşvik ettiğine dikkat çekerek ülkede bulunan yabancıların dönmek istemediğini ifade etti. 

Döviz kurlarının yüksekliğini, oturum ve pasaport teşviklerinin gayrimenkul alımında önemli etkenlerden olduğunu belirten Özgün, dünyanın dört bir yanından insanların Türkiye'yi sevdiğini, özellikle son dönemde sadece Körfez ve Orta Doğu değil Avrupa, Asya ve Afrika ülkelerinden gelen talepte de artış yaşandığını vurguladı.

Özgün, "Ekimde yaşanan güçlü ve yüksek satış adetlerinin kasım ve aralıkta da devam etmesini ve tüm zamanların en yüksek 4. çeyrek rakamlarına ulaşılmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Dikkat! Ekim'de yüzde 23.1 arttı!

2020 Ekim'de 119 bin 574 konut satıldı!

Yabancıya konut satışı Ekim ayında yüzde 23,1 arttı!

 


Geri Dön