20 / 04 / 2024

Yabancıların en çok konut aldığı il hangisi?

Yabancıların en çok konut aldığı il hangisi?

Türkiye İstatistik Kurumu, Türkiye genelinde hangi şehirde konut alım satım işlemlerinin gerçekleştiğini, satışların ne şekilde gerçekleştiğini tespit ediyor. Yapılan tespitlere göre yabancıların en çok konut aldığı il hangisi?



Yabancıların en çok konut aldığı il hangisi?

Türkiye genelinde hangi şehirde konut alım satım işlemlerinin gerçekleştiğini, satışların ne şekilde gerçekleştiğini Türkiye İstatistik Kurumu, "Konut satış istatistikleri" verileri kapsamında açıklıyor.


İstatistik kapsamında; Satış, Kat karşılığı temlik, Kat mülkiyetli / kat irtifaklı taşınmazlarda ana gayrimenkule şuyulanan hissenin satışı, Mahkeme kararı ile satış, Satış suretiyle pay temliği, Vesayet altındaki kişilerin mallarının tasarrufu, Çıplak mülkiyet satışı ve 3. kişiye intifa devri, İntifa hakkını üzerinde tutarak çıplak mülkiyet satışı, İştirak ve paylı mülkiyette iştirakliye satış, İpotekli satış işlemleri kapsama dahil edilmiştir. Bu işlemlerde konut el değiştirmiş ve parasal bir işlem yapılmıştır. 


Kişiden kuruma, kurumdan kişiye ve kurumdan kuruma yapılan tüm konut el değiştirme işlemleri de parasal bir işlemin yapılmış olması durumunda kapsama alınmıştır. 2009 yılı Ağustos ayından itibaren ipotekli satışlarda kapsama alınmıştır. 


Yapılan incelemelerde yabancı uyruklu vatandaşların da Türkiye'den kaç tane konut aldığı; en çok konut aldığı şehrin hangisi olduğu da tespit ediliyor. Son iki ayın konut satış istatistiklerine göre; Temmuz ayında en çok Antalya; Haziran ayında ise İstanbul yabancıya en çok evin satıldığı iller oldu.


Temmuz ayında; Yabancılara yapılan konut satışlarında 2014’te ilk sırayı 569 konut ile Antalya aldı. Antalya ilini sırasıyla 416 konut satışı ile İstanbul, 104 konut satışı ile Aydın, 75 konut satışı ile Muğla ve Mersin, 66 konut satışı ile Bursa ve 39 konut satışı ile Yalova izledi. 


Yabancılara yapılan konut satışlarında, Haziran 2014’te ise ilk sırayı 600 konut ile İstanbul almıştı. İstanbul ilini sırasıyla 586 konut satışı ile Antalya, 108 konut satışı ile Aydın, 104 konut satışı ile Muğla, 88 konut satışı ile Bursa ve 63 konut satışı ile Yalova izledi. 



En çok konut satılan iller hangileri?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön