19 / 04 / 2024

Yabancıların İzmir'deki gayrimenkul yatırımları katlandı!

Yabancıların İzmir'deki gayrimenkul yatırımları katlandı!

İzmir'de konut satışları 1 yılda yüzde 69.1 arttı. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, konut satışlarında yaşanan artışı değerlendirdi.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Kasım 2021'e ilişkin konut satış verileri açıklandı. Buna göre, Kasım 2020'de İzmir’de 6 bin 574 olan konut satışı, 2021 Kasım'da yüzde 69,1 oranında arttı ve 11 bin 116 oldu. Ege'de Sonsöz'den Oktay Güçtekin'in haberine göre; verilerin açıklanmasının ardından İzmirliler 'Bu konutları kim alıyor?' sorusunu sorarken,  İzmir  Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, yaşanan artışlarla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Yabancıların İzmir deki gayrimenkul yatırımları katlandı!

IRAK, İRAN VE AFGANİSTAN GİBİ ÜLKELERDE ÇOK FAZLA YATIRIM VAR

İnsanların çevresindeki kişilerin ev almadığını fakat yurt dışında oturan vatandaşların İzmir'den ev almayı tercih ettiğine dikkat çeken Güleroğlu, "Çok net şunu söyleyebiliriz. İnsanlar çalıştıkları yerdeki iş arkadaşlarına baksın... Kaçı yeni konut almış? Belki 1-2 kişi… Bu da normal. Ancak dikkat edersek İran, Irak, Afganistan… Bu ülkelerden insanlar özellikle çok fazla yatırım yapıyor. İzmir'den ev alarak vatandaşlık alıyorlar. Bu gözden kaçmamalı" açıklamasını yaptı. 

Yabancıların İzmir deki gayrimenkul yatırımları katlandı!

TÜRKİYE ÜZERİNDEN TİCARET YAPMAK İSTİYORLAR

Özellikle İran'da uygulanan ambargonun bu yatırımlara neden olduğunun altını çizen Güleroğlu, "Özellikle İran-Irak ülkelerinden gelenler Türkiye’de vatandaşlık alıyor. Hatta özellikle İran… Çünkü bir ambargo var ülkelerine karşı ve buradan ev alarak ticaretlerini Türkiye üzerinden yapmayı planlıyorlar. Bu nedenle yabancıların talebi artıyor. Şu an bir manat 8 TL'nin üstünde" şeklinde konuştu.

Yabancıların İzmir deki gayrimenkul yatırımları katlandı!

SATILIK MÜLK BULAMIYORUZ

Ekonomik durumlar nedeniyle yeni konutların üretilmediğine vurgu yapan Güleroğlu, dolar ve altın kurunda yaşanan artışın altını çizerken, "Şu anda piyasada satılık mülk bulamıyoruz. Mal sahipleri mülklerini geri çekiyorlar. Rakamlar konusunda ekonomik şartlarda da bir değişiklikler var. Dolar ve altın inanılmaz yükseldi bunun da ekonomiye çok ciddi bir yükü oluşmaya başladı. Özellikle inşaat sektörüne. Çünkü malzemelerin büyük bir kısmı ithal. Bu nedenle ikinci el konutlar haricinde yeni sıfır çıkan binalar yok. Mevcutları bitirmeye çalışıyorlar" diye konuştu.

İzmir'de konut satışları yüzde 69 yükseldi!

İzmir'de gayrimenkul fiyatları rekora koşuyor!

Dünyada ev fiyatlarının en çok yükseldiği 10 şehirden 3’ü Türkiye’de!


Geri Dön