19 / 04 / 2024

Yabancıların mülk edinmesi için gerekli belgeler!

Yabancıların mülk edinmesi için gerekli belgeler!

Tapu Kanunu’nun 18 Mayıs 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6302 sayılı Kanun ile değişen 35. Maddesine göre yabancılar Türkiye'den gayrimenkul sahibi olabiliyor. Peki, yabancıların mülk edinmesi için gerekli belgeler nelerdir?



Yabancıların mülk edinmesi için gerekli belgeler!

Tapu Kanunu’nun 18 Mayıs 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6302 sayılı Kanun ile değişik 35. Maddesine göre yabancılar Türkiye'den gayrimenkul sahibi olabiliyor.


Bunun için Tapu Müdürlüğünden randevu alınması gerekiyor. Satın alınacak taşınmaz mal hakkında araştırılma yapılması da faydalı oluyor.


Ülkemizde mülk almak isteyen yabancıların,

- İlgilisi olduğunu kanıtlaması kaydıyla Tapu Sicil Müdürlüklerinde bahsekonu taşınmaz hakkında bilgi edinmeden hukuki bağlayıcılığı olan sözleşmeleri imzalamamaları ve ödeme yapmamaları,


-Satıcı şahıs veya firmalar hakkında araştırma yapmadan işlemlerini başlatmamaları, ciddi ve güvenilir olduklarını ispat edemeyen şahıs veya firmalar ile çalışmamaları uygun oluyor. Peki, yabancıların mülk edinmesi için gerekli belgeler nelerdir?


Gerekli belgeler:

-Kimlik belgelerini veya pasaportları,


-Taşınmaz edinimleri ikamet iznine tabi yabancıların ilgili emniyet müdürlüklerinden verilen ikamet tezkereleri,


-Yurt dışından verilen vekaletnameler esas alınarak vekaleten işlem yaptırmaları halinde, tercümeleriyle beraber vekaletnamelerin aslı veya onaylanmış bir örneği.


Yabancıların tapu harcı 2015

İlgili Belediyeden alınan ''Emlak Rayiç Değeri''nden az olmamak üzere satış bedeli üzerinden, hem alıcı hem satıcı tarafından tapu harcı ödenir. (492 sayılı Harçlar Kanununa göre belirlenen tapu harcı oranı %2’dir.)


b) Yöresel olarak belirlenen döner sermaye ücreti ödenir. (2015 yılı için en fazla 82,5 x 2.5 TL )


c) 2644 sayılı Tapu Kanununun 35 inci maddesine göre yapılan mülkiyeti devir borcu doğuran işlemlerde hizmet bedeli, işlem sırasında ve işlem için belirlenen döner sermaye bedeline ilave maktu olarak tapu müdürlüğünce tahsil edilir.(2015 yılı için: 385 TL)


Yabancıların Türkiye'de mülk edinmesi hakkında kanun!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön