26 / 04 / 2024

Yabancıya konut satışı artarak devam edecek!

Yabancıya konut satışı artarak devam edecek!

Dövizdeki yükselişin sürmesi sebebiyle gayrimenkul piyasasında yabancıların hakimiyetini artacak...



Türk Lirası'ndaki değer kaybı devam ediyor. Yaşanan son gelişmelere göre, dolar ilk defa 10 TL'yi gördü. Dövizdeki yükselişin sürmesi sebebiyle de gayrimenkul piyasasında yabancıların hakimiyetini artacak.

Son dönemlerde Türk Lirası'nın değer kaybetmesiyle yabancıların Türkiye’ye büyük ilgi gösterdiğini dile getiren Gayrimenkul Brokeri Songül Toprak Özsan, “TL değer kaybettikçe yabancılar Türkiye’ye gelmeye devam ediyor. Öte yandan yerli yatırımcılar ise gayrimenkul almakta zorlanıyor. Bu trend devam ederse gayrimenkulde yabancıların hâkim olduğu bir piyasa olacak” şeklinde konuştu.

Yabancıya konut satışı artarak devam edecek!

‘Artarak sürecek’

Yabancılara gerçekleştirilen konut satışında Eylül'de bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 25,8 arttığını ve 6 bin 630 olduğunu dile getiren Songül Toprak Özsan, “Toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 4,5 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 2 bin 995 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul'u bin 358 konut satışı ile Antalya, 408 konut satışı ile  Ankara  izledi. Bu oranların önümüzdeki aylarda artarak devam edeceğini bekliyoruz” dedi.

Yabancıya konut satışı artarak devam edecek!

‘Mega kent İstanbul’da küçük ülkeler oluşuyor’

Mega kent İstanbul’da yalnızca yabancıların yaşadığı siteler olduğuna değinen Songül Toprak Özsan, “Beylikdüzü, Esenyurt, Bahçeşehir gibi bölgelerdeki bazı sitelerde tamamen yabancılara yönelik satış yapılıyor. Adeta İstanbul içinde küçük ülkeler oluşuyor. Bunlara izin verilmemeli, yabancıya satışta site toplamına göre yüzde 5-10 oranında kısıtlama getirilmeli." dedi.

Songül Toprak Özcan, yabancıların konut alma sebepleri ile ilgili olarak ise şöyle konuştu: “Ürdünlüler, Suudi Arabistanlılar ağırlık olarak yatırım, Ruslar tatil, Iraklılar ve İranlılar ise oturma izni amacıyla ev alıyor. Çinliler ise Türkiye’nin Avrupa ve Amerika’ya erişim konusunda kolay vize alabilen ülkelerden olması nedeniyle vatandaşlık alıyor. Örneğin Çinliler bir ajans üzerinden Vadi İstanbul'dan 20 daire birden aldı. Nedeni ABD'ye gitmek… TC pasaportu olduğunda vize alabiliyorlar. Çinli ajans, 100 daire satışı için de ön görüşme yapınca Vadi İstanbul'da konut fiyatları uçtu. Türkiye vatandaşlarının konut bulamadığı bugünlerde bu durum önemli bir sıkıntı yaratıyor” 

Yabancıya konut satışı artarak devam edecek!

‘Konut yerine ofis satalım’

Songül Toprak Özsan, yabancıya ev satışı yerine ofis ve dükkan satışının gerçekleştirilmesi gerektiğine değinerek, “Konut bulunmazken, eldeki sınırlı konutları da yabancılara vermek doğru değil. Ancak şu anda ofis ve dükkânda büyük arz fazlası var. Bu arz fazlasının eritmek için yabancılara ofis ve dükkân satılabilir. Böylelikle hem daha yüksek gelir elde edilir hem de vatandaşların ev bulma sorunu çözülür” şeklinde konuştu.

Yabancılar kiralayarak vatandaşlık alıyor! Böyle fırıldaklık görülmedi!

Yabancıya konut satışı sınırlansın!

Yabancıya emlak satışına karşı mıyım?


Geri Dön