19 / 04 / 2024

Yabancıya konut satışı bu hamlelerle uçacak!

Yabancıya konut satışı bu hamlelerle uçacak!

Yabancıların ve yurtdışında yaşayan Türklerin Türkiye’den mülk edinmesini kolaylaştırmak amacıyla yurtdışı tanıtım ve satış ofisleri kurulacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılacak çalışmayla yıllık 4.5 milyar dolar olan satış uzun vadede 30 milyar dolara çıkarılacak.




Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yabancıya konut satışını arttırmak ve Türkiye’yi tanıtmak için çalışmalara başladı. Hürriyet gazetesinden Gülistan Alagöz'ün haberine göre, Bakanlık, hem Tapu ve Kadastro Müdürlüğü hem de özel sektör işbirliğiyle bazı çalışmalar yapılacak. Edinilen bilgilere göre önce hedef ülkeleri belirleyecek sonra bu ülkelerde tanıtım ve satış ofisleri de kurulacak. Böylece yabancılar ya da yurtdışında yaşayan Türkler işlemlerini bulundukları ülkeden daha sağlıklı ve hızlı bir biçimde halledecek. Bu birimlerde vatandaşa konut alacağı proje ve lokasyonla ilgili sağlıklı bilgi verilerek, vatandaşın dolandırılmasının da önüne geçilecek. Projeler dışında ülke tanıtımı yapılarak sadece gayrimenkul değil turizm sektörüne de destek sağlanmış olacak. Özel sektörün de desteği alınarak yürütülecek çalışmalar sonrası ülkeye döviz girdisi de sağlanacak.

REKOR KIRILDI

Yabancıya satış konusunda kamu son dönemde çok önemli adımlar attı. Geçtiğimiz haftalarda, mülk alan yabancıya vatandaşlık verilmesi için konulan 1 milyon dolar sınırı 250 bin dolara indirildi. Yapılan bu düzenlemeden başka kurdaki hareketlilik de yabancının ilgisinde etkili oldu. Kazancı dolar ya da Euro olanlar için Türkiye’deki konut fiyatları da cazip hale geldi. Yabancılara konut satışı aylık bazda tarihinde ilk defa bu yıl eylül ayında 5 bin rakamının üzerine çıktı. Eylül ayında geçen yılın aynı dönemine göre yabancılara konut satışı yüzde 151.1 artarak 5 bin 615’e yükseldi. Bu yılın ilk 9 ayında yabancılara konut satışı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 58.5 arttı. Geçen yılın tamamında ise 22 bin 234 konut satışı göz önüne alındığında, 2018 yılında yabancılara konut satışının 30 bini geçmesi bekleniyor.


30 MİLYAR DOLAR HEDEFİ

Son dönemde yaşanan hareketlilikler sonrasında özel sektör de harekete geçti. Yurtdışında tanıtım turlarına çıkan firmalar, satış ofisleri açmak ve fuarlarda yer almak için çalışmalara başladı. Firma bazında yapılan çalışmaların amaca ulaşma noktasında yeterli olmadığını belirten sektör temsilcileri kamunun öncülük etmesinin büyük önem taşıdığını belirtiyor. Kamunun desteğiyle yıllık 4-4.5 milyar dolar olan yabancıya satışın 2019 yılında 10 milyar dolara çıkması planlanıyor. Uzun vade için hedeflenen de yıllık 30 milyar dolarlık satış yapılması. Eylül'de Moskova’da düzenlenen gayrimenkul fuarına katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da Türkiye’nin bugüne kadar yabancıya satış pazarında hak ettiği payı alamadığını dile getirmiş ve “1 milyon dolar sınırının 250 bin dolara çekilmesi önemli bir adım. Bu düzenlemeyle sektör atağa kalkacak. Son 5 yılda yapılan satış önümüzdeki 1 yılda yapılacak” şeklinde konuşmuştu.

Yabancıya konut satışı bu hamlelerle uçacak!

Yabancıya konut satışı bu hamlelerle uçacak!

Yabancıya yapılan konut satışları 9 ayda yüzde 58,5 arttı!

Murat Kurum: Yabancıya 5 bin 600 konut satışı gerçekleştirdik! 

Yabancıya konut satışında tarihi zirve!


Geri Dön