24 / 04 / 2024

Yahudi yerleşim birimleri Oslo ümitlerini seraba döndürdü!

Yahudi yerleşim birimleri Oslo ümitlerini seraba döndürdü!

FKÖ ile İsrail arasında imzalanan Oslo Anlaşması'nın üzerinden geçen 25 yılın ardından Yahudi yerleşimcilerin sayısının 3 kart artması, Filistinlilerin bağımsız devlet ümitlerini seraba döndürdü.



Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile İsrail arasında 13 Eylül 1993'de imzalanan Oslo Anlaşması'nın üzerinden geçen 25 yılın ardından Yahudi yerleşimcilerin sayısının yaklaşık 3 kart artması, Filistinlilerin bağımsız devlet kurma ümitlerini seraba döndürdü.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; İsrail ile Filistin temsilcilerinin üst düzeyde ilk kez yüz yüze görüşerek anlaşma çabası olarak tarihe geçen Oslo Anlaşması'ndan 25 yıl sonra Filistin sorunu hala çözülemedi ve işgal devam ediyor.

Filistin ve İsrail'de yaşanan son gelişmeler çerçevesinde 25 yıl önce Norveç'in başkenti Oslo'da yapılan anlaşmayı değerlendiren uzmanlar, İsrail'in çıkarlarına hizmet eden bazı şekli uygulamaların dışında Tel Aviv yönetiminin anlaşmaya bağlı kalmadığını ve Yahudi yerleşimcilerin sayısının yaklaşık 3 kat artmasının, Filistinlilerin bağımsız devlet kurma ümitlerinin imkansız bir hale geldiğini ifade ediyor.

Trump'tan sonra yerleşim birimleri arttı

ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve gelmesinden bu yana Yahudi yerleşim birimlerinde yeniden canlanmanın gözlemlendiğini söyleyen Tüfekçi, her gün yeni Yahudi yerleşim birimleri planlarını duyduklarını dile getirdi.

İsrail'in 2005'de Gazze Şeridi'ndeki yerleşimleri boşalttığını, bölgedeki Yahudi yerleşimcilerin ve İsrail askeri noktalarından tahliye edildiğini belirten Tüfekçi, aynı senaryonun Batı Şeria için mümkün olmadığını zira Batı Şeria ve Kudüs'teki yerleşimlerin, İsrail'e su, ekonomi ve güvenlik açısından yarar sağladığını, İsrail'in ise bunu dini bir görev olarak gördüğünü söyledi.


Geri Dön