25 / 04 / 2024

Yalova'ya trambüs geliyor!

Yalova'ya trambüs geliyor!

Yalova TİGEM'den başlayarak Kazımiye'de kurulacak eğitim kampüsüne kadar uzanacak 15 kilometrelik hatta yolcu taşıması yapacak yeni bir toplu taşıma modeline kavuşacak. Sistemin 15 milyon TL'ye mal olması bekleniyor...




Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, ülkeden küçük iller açısından önemli bir toplu taşıma modeli olan Trambüs'ü hayata geçirmek için kolları sıvadıklarını söyledi.


Yalova TİGEM'den başlayarak Kazımiye'de kurulacak eğitim kampüsüne kadar uzanacak 15 kilometrelik hatta yolcu taşıması yapacak yeni bir toplu taşıma modeline kavuşacak. Trambüs adı verilen yeni taşıma modeli ile ilgili olarak Yalova ölçeğindeki illerde ilk adımlarda atılıyor. Türkiye'de bu sistemi ilk devreye sokan iller arasında yer almak isteyen Yalova kolları sıvadı. Belediye Başkanı Yakup Koçal, Trambüs'le ilgili proje ve rapor çalışmalarını yaptıklarını dile getirdi. 15 milyon TL maliyeti olacak bu sistemi en kısa sürede hizmete sokmayı hedeflediklerini vurgulayan Koçal, "TİGEM kampus alanından başlayıp, Şehit Ömer Faydalı Bulvarı üzerinden Yalova Devlet Hastanesi'ne uzanan bir güzergahta yolcu taşıyacak. Burası yaklaşık 8 kilometre. Ardından ikinci etabını devreye geçireceğiz. O da Devlet Hastanesinden başlayıp Kazımiye tarafından kurulan Eğitim Kampus alanına kadar gidecek. O da 7 kilometre. Yani iki etapta tamamlandığında 15 kilometrelik bir güzergahta yolcu taşıyacak. Ancak bu tip yatırımlarda Devlet Planlama Teşkilatının (DPT) onayı gerekiyor. DPT'nin bazı kriterleri var. Kurum tramvayla ilgili pik saatlerinde 10 bin yolcu kapasiteyi bulabilenlere onay veriyor. En son tramvay hattı Kayseri'de yapıldı. 1 milyonluk şehir. Kayseri'de bile pik saatlerde bu sayı 7 binlerde dolanıyor. Yalova'da ki 24 saatlik yolcu kapasitesi 30 bin civarında. Malatya bu sistemin ihalesini yaptı. Trambüs'de tıpkı tramvay gibi elektrikle çalışıyor. Mazot yakmıyor, ama lastik tekerlekli. Ray döşenmediği için hem yatırım maliyeti düşük hem de daha hem daha karlı. Şu anda hedeflediğimiz 15 kilometrelik hattın bize maliyeti 15 milyon TL civarında olacak. Yalova Belediyesi olarak yatırımı biz yapacağız. Bunun için kredilendirme arayışına girdik. Altyapısı hazır. Fizibilite raporları çıkartıldı. Mümkün olan en kısa sürede bu sistemi Yalova halkının hizmetine sokmak istiyoruz" dedi.


Beyaz Gazete


Geri Dön