29 / 03 / 2024

Malatya'ya trambüs geliyor!

Malatya'ya trambüs geliyor!

Malatya'da, şehir içi ulaşımı rahatlatması planlanan trambüs sisteminin kurulmasına ilişkin protokol imzalandı...



Belediye Fırat Toplantı Salonu'ndaki imza töreninde trambüs sisteminin tanıtıldığı sinevizyon gösterimi yapıldı. 


Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, trafiğin bütün şehirlerin önemli sorunlarından biri olduğunu söyledi. Belediyelerin en önemli görevlerinden birinin kenti daha ulaşılabilir hale getirmek olduğunu belirten Çakır, bu kapsamda çalıştıklarını vurguladı.


Kentte ulaşımın 142 otobüsle sağlandığını anımsatan Çakır, bunların ihtiyaca cevap verememesi dolayısıyla belli bir yere kadar kullanılabildiğini ifade etti. Bu çerçevede yeni bir sistem arayışına girdiklerini ve raylı, akülü, doğal gazlı birçok sistemi incelediklerini dile getiren Çakır, neticede kente en uygun sistemin trambüs olduğuna karar verdiklerine vurgu yaptı.


Trambüsün ulaşım maliyetleri açısından yüzde 75 daha tasarruflu olduğunu bildiren Çakır, ayrıca çevre dostu, karlı, buzlu yollarda daha güvenilir olması dolayısıyla bu sistemi tercih ettiklerini açıkladı. Belediye olarak yaptıkları teknik çalışmalarla da ilgili bilgi veren Çakır, sistemin kent ulaşımına kalite ve konfor getireceğini kaydetti. 


Sistemin ilk etapta Emeksiz Kavşağı'yla İnönü Üniversitesi arasındaki gidiş-geliş toplam 24 kilometrelik bir güzergahta başlayacağını söyleyen Çakır, projede 10 araç bulunduğunu dile getirerek, firmadan 2 araç hediye edilmesini istedi.


Sistemin 330 günde tamamlanmasının planlandığını ifade eden Çakır, bunun, Malatya'da kurulduktan sonra Türkiye'nin bütün illerine dalga dalga yayılacağına inandıklarını aktardı.


Ahmet Çakır, trambüsün Malatya'ya hayırlı olması temennisinde bulundu. 


Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çakır, sistemin otobüse göre ucuz olmasının ilk etapta olmasa bile uzun vadede ulaşım ücretlerine de yansıyabileceğini kaydetti. 


Bir gazetecinin sisteme karşı pek çok görüş dile getirildiğini belirterek,  "Bunu referandumla halka sormayı düşündünüz mü" şeklinde yönelttiği soruyu Çakır, yatırımı çok rantabl bulduklarını ve Malatya halkının daha modern bir ulaşıma hakkı olduğunu vurguladı. Ahmet Çakır, "Malatya'nın menfaatine olabilecek, inandığımız her konuya, her türlü siyasi risk de dahil olmak üzere, bu şehir, bu halk için doğru neyse o konuda karar vermekten asla imtina etmeyiz" diye konuştu.  


Sistemi kuracak Bozankaya firmasının genel müdürü Murat Bozankaya da trambüslerin yüzde 15'e kadar meyilli yokuşları problemsiz şekilde çıkabildiklerini, sistemin bu açıdan tramwaya göre daha kullanışlı olduğunu savundu.


Sadece Türkiye'de değil yurt dışında da bu tür yatırımları olduğunu dile getiren Bozankaya, bu yıl Türkiye yatırımlarını daha da artırmayı planladıklarını söyledi.


Bozankaya, protokol kapsamında 10 trambüsün dışında iki trambüsün daha Malatya'ya hediye edileceğini belirtti. 


Konuşmaların ardından protokol imzalandı. 


İmza törenine, belediye başkan yardımcıları Alican Bozkurt, Selim Pilten ve Ertan Mumcu ile daire müdürleri de katıldı.


AA


Geri Dön