26 / 04 / 2024

Yanan orman alanlarının imara açılan alan miktarları mecliste!

Yanan orman alanlarının imara açılan alan miktarları mecliste!

Son on yıl içinde yanan orman alanlarından tekrar ağaçlandırılan ve imara açılan alan miktarları meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Kaplan, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan, son on yıl içinde yanan orman alanlarından tekrar ağaçlandırılan ve imara açılan alan miktarlarına ilişkin soru önergesi hazırladı. Kaplan, sorusunun Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

İYİ Parti'li Kaplan, ''Ülkemiz 22,3 milyon ha.(2015) orman alanı ile dünyadaki en büyük orman varlığına sahip ülkelerin arasında görülmektedir. Bu alanların yüzde 50'si ekonomik, yüzde 42'si ekolojik ve yüzde 8'i de sosyokültürel olarak kullanılmaktadır. Sahip olduğumuz orman varlığı yaklaşık 2 milyar ton karbon tutmakta ve yaklaşık 43 milyon ton oksijen üretmektedir. Bu haliyle ormanlar hem erozyon sonucu toprak kaymalarını engellemekte ve hem de bozulan eko-sistemden en asgari düzeyde etkilenmemiz için bizlere kalkan olmaktadır. Maalesef ülkemizde sıklıkla görülen orman yangınları sebebiyle her yıl binlerce hektar ormanımız kül olmaktadır. Kasıtlı ya da kazara her ne şekilde meydana gelirse gelsin yananın ülkemizin ciğerleri olduğu ortadadır. 
Yanan ormanların yerine yeni orman alanları oluşturulması muhakkak ana gayemiz olmalıdır. Ancak özellikle son yıllarda görülmektedir ki orman alanları yandıktan sonra imara açılmakta ya da orman vasfını yitirmiş alanlar olarak farklı hizmetlere satışı-kiralanması söz konusu olabilmektedir'' diye konuştu.

İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan'ın soruları:
1- Ülkemizde son on yıl içerisinde yanan orman alanı toplam kaç hektardır ve bu alanın bölgelere göre dağılımı ne şekilde gerçekleşmiştir? 
2- Yanan orman alanlarının yerinde tekrar ormanlaştırılması kapsamında bakanlığınız son on yılda yanan ormanların ne kadarını yerinde ormanlaştırma çalışması 
gerçekleştirmiştir? 
3- Ülkemizde son on yılda yanan orman alanlarının ne kadarı imara açılmıştır? 


Geri Dön