20 / 04 / 2024

Yanan ormanlık alanların imara açılmaması için kanun teklifi verildi!

Yanan ormanlık alanların imara açılmaması için kanun teklifi verildi!

Yangın sebebiyle ormanlık alanların statülerinin değişmemesi ve yanan bölgelerin imara açılmaması kanun teklifi verildi. Kanunun yürürlüğü için komisyon görüşmeleri devam ediyor..



6831 Sayılı Orman Kanununa Ek Madde Eklenmesi Hakkında Kanun Teklifi verildi. Teklif ile 31/8/1956 Tarihli ve 6831 Sayılı Orman Kanununa ek madde eklenerek; yangın sebebiyle ormanlık alanların statülerinin değişmemesi ve yanan bölgelerin imara açılmaması öngörülüyor.


Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın'ın ilk imza sahibi olduğu kanun teklifinin gerekçesi şu şekilde açıklanıyor:


Anayasamız 169cu maddesi ormanların korunmasını ve geliştirilmesini düzenlenmiştir. Ormanlar yalnızca doğal güzellikleri olan, ekonomik olarak birer kaynak değil ekolojik birer unsur, ekosistemimizin en önemli parçalarıdır. Anayasa tarafından da devlet eliyle korunan bölgeler olarak düzenlenmiştir. Yine aynı maddenin ilk fıkrasında "Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz. Bütün ormanların gözetimi Devlete aittir" denilmektedir.


Anayasamız görece çevreci bir yasa olsa da özellikle 1980 sonrası ülkemizde sağ partiler tarafından uygulanmaya başlayan neoliberal politikaların kendini sadece emek sürecinde değil her alanda egemen kılmaya başlamasıyla, ormanlık alanlar da yararlanılması gereken kaynaklar olarak görülmeye başlanmıştır. AKP döneminin de ormanlar üzerindeki temel hareket noktası onları birer ekonomik kaynak olarak görülmesi biçiminde olmuştur.


Bugün her orman yangını sonrası sabotaj tartışmaları yapıyorsak ve sonrasında bu alanlarda golf sahaları, oteller, villalar yükseliyorsa bunun nedenlerinin iyi araştırılması gerekmektedir. Özellikle AKP hükümeti döneminde yapılan düzenlemeler ormanların durumunu iyice tartışmalı bir noktaya getirmiştir. Özellikle 5761 sayılı yasayla düzenlenen 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu'nu ormanlık alanların yerli ve yabancı turizm yatırımcılarına açılmasının yolunu açmıştır.


Bu kanunun ile 6381 Sayılı Orman Kanununa ek madde eklenerek ekosistemimizin en önemli unsuru, milli değerlerimiz olan ormanların yangınlarla statüsü değiştirilerek açılmasını önlemektir. Yasal düzenlemelere uygun hale getirmek için doğanın tahribatına, yıkımına engel olmaktır.


MADDE GEREKÇELERİ


MADDE 1- Yapılan düzenleme ile yangına maruz kalan ormanlık alanların statülerinin değişmesi engellenerek bu alanların imara açılması engellenecektir.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

MADDE 3-Yürütme maddesidir.


6831 SAYILI ORMAN KANUNUNA EKMADDE EKLENMESİ HAKKINDA KANUN TEKLİFİ


MADDE 1- 1956 Tarihli 6831 Sayılı Orman Kanununa aşağıdaki EK MADDE eklenmiştir.


EK MADDE- Yangın sebebiyle ormanlık alanların statüleri değişmez. Yanan bölgelerin imara açılması söz konusu olamaz.


MADDE 2- Bu Kanun yayınlandığı gün yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanunu Bakanlar Kurulu yürütür.






Geri Dön