19 / 04 / 2024

Yangın evlerin en yakın komşusu oldu!

Yangın evlerin en yakın komşusu oldu!

Yapı malzemeleri uzmanı Türk Ytong Genel Müdürü Gökhan Erel, Yangından Korunma Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Erel, Türkiye’de yangınların her geçen gün arttığına dikkat çekti.



Yanmaz Yapı malzemeleri uzmanı Türk Ytong Genel Müdürü Gökhan Erel, Yangından Korunma Haftası dolayısıyla açıklamalar yaptı. Binalarda yangınların her geçen gün arttığını belirten Erel, yangın güvenliğindeki öncelikli amacın yangın riskini en aza indirecek tedbirler olması gerektiğini vurguladı. 

Konut sayısının artmasıyla yangınların sayısının artmasına dikkat çeken Erel, zamanla eskiyen ve bakımı yapılmayan önleyici sistemler ve denetimsizlik gibi nedenlerden ötürü Türkiye’de yangınların her yıl ortalama yüzde 10 arttığını söyledi. Erel, bugün Türkiye'de bina stokunun sadece yüzde 20’sinde yangın önlemlerinin aldığını belirtti. 

2018'de 8 bin 452 bina yandı

Tüm yapıların cephe ısı yalıtım uygulamalarında yanıcı malzeme kullanılmasının Yangın Yönetmeliği ile yasaklandığını hatırlatan Erel, '‘İstatistiklerden, 2018’in ilk sekiz ayında İstanbul’da 3 bin 341 adedi konut, 113 adedi fabrika ve 4 bin 998 adedi diğer yapı tipleri olmak üzere toplam 8 bin 452 bina yangını meydana geldiğini öğreniyoruz. Yangının ortaya çıkış nedenlerini önlemek kadar, yangının kontrol altına alınıp genişlemesine izin vermeyecek malzeme ve yöntemlerin kullanılması da hayati öneme sahiptir. Yangına dayanıksız yapı malzemelerinin kullanılması alevlerin hızla yayılmasına, zehirli gazların açığa çıkmasına ve suyla söndürmenin imkânsız hale gelmesine neden olmaktadır.” şeklinde konuştu.

Cephe yangınları arttı

Erel, açıklamalarında şu şekilde devam etti: “Son yıllarda cephe yangınlarında dikkat çekici bir artış görüyoruz. İnsanlar cephedeki yangınların bina içine sızmayacağını düşünüyor. Bilakis, cephe kaynaklı yangınlarda, ısı artışı çok hızlı gerçekleşiyor ve maalesef kısa sürede tüm yapı yangının etkisine giriyor. Yangınlarda ölümlerin yüzde 40 ila 60 oranında, yanıcı malzemelerin yaydığı toksik maddelerden kaynaklanan zehirli gazlar olduğu kaydediliyor. Malzeme kaynaklı yangınların can kaybı ile neticelenmesinin sebebi de bu. Vatandaşlarımızın malzeme seçimlerinde bu sebeple bilinçli tercih yapması ve yangın yalıtımını sorgulaması gerekiyor. Yüksek binalarda yangına dışarıdan müdahale etmek zor olduğu ve cephelere yangın algılama, söndürme sistemleri kurulamadığı için özellikle dıştan ısı yalıtım uygulamalarında zor yanıcı A2 sınıfı veya hiç yanmaz A1 sınıfı sertifikalı malzemelerin kullanılmasına dikkat edilmesi gerekiyor.’ 
 


Geri Dön