25 / 04 / 2024

Yap-işlet-devret projelerinde borçlarının ertelenmesi talebi mecliste!

Yap-işlet-devret projelerinde borçlarının ertelenmesi talebi mecliste!

Yap-işlet-devret projelerinde firmaların pandemi nedeniyle devlete olan borçlarının ertelenmesi talebi meclis gündemine taşındı. CHP'li Karabat, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Yap-işlet-devret projelerinde firmaların pandemi nedeniyle devlete olan borçlarının ertelenmesi talebine ilişkin soru önergesi verdi. Karabat, sorusunun Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Karabat, ''Aşağıdaki sorularımın T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu tarafından Anayasa'nın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. Maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim'' diye konuştu.

Karabat, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''İstanbul Havalimanı'nı işleten ve anlaşma gereği devlete 1,1 milyar euro kira ödemesi gereken İGA'nın devletten kira erteleme, indirim ve sözleşme uzatma talebinde bulunduğu ve bu taleplerinin kabul gördüğü basına yansımış, ilgili bakanlık da bu durumu doğrulamıştır. Buna göre İGA'ya kiralar 2024 yılına kadar ertelenirken iki yıl da ek işletme süresi verilmiştir. Aynı şekilde Ankara, Antalya, Gazipaşa-Alanya,  İzmir  ve Milas-Bodrum havalimanlarını işleten TAV'in bu alanları işletme süresi de iki yıl uzatılırken kira ödemeleri de üç yıl süreyle ötelenmiştir. DHMİ, koronavirüs salgınını zorunlu bir durum olarak değerlendirmesi diğer havalimanlarında işletmecilik yapan şirketlere de benzer imtiyazların tanınmasını beraberinde getirmektedir. Devlet alacaklarını tahsil ederken firmalara kolaylık sağlarken yol, köprü gibi yolcu ve geçme garantili yatırımlarda firmaların ödemelerinin eksiksiz yapılması kamu yararından çok şirketlerin çıkarlarının ön planda tutulduğu izlenmi ortaya çıkmaktadır. Yap-işlet-devret modeliyle (Kamu-özel işbirliği ile) yapılan birçok projenin hem devlete hem de vatandaşa önemli bir yük getirdiği kamuoyunca sıklıkla dile getirilmektedir. Özellikle pandemi dönemiyle birlikte başlayan kısıtlamalar, garantili yapılan projelerin kullanımını kısıtlaması bu bütçe yüklerinin daha da büyümesine neden olmuştur. Hal böyle iken garanti kapsamındaki birçok projede devletin olağan zamanlardaki gibi ödeme yaptığı da bilinmektedir.''

Yap-işlet-devret projelerinde borçlarının ertelenmesi talebi mecliste!

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat'ın soruları:

1. Bakanlığın uhdesinde bulunan ve yap-işlet-devret (kamu-özel işbirliği) modeliyle yapılan 
yatırımlarda 2020 yılında coronavirüs gerekçesiyle şirketlere yapılması gereken ödemelerde herhangi bir erteleme yapılmış mıdır? 

2. Coronavirüs salgını, İGA örneğinde olduğu gibi mücbir sebep görülerek şirketin devlete  ödemekle yükümlü olduğu kira bedelleri ertelenmiştir. Aynı şekilde devletin şirkete ödemekle yükümlü olduğu ödemeler noktasında virüs salgını bir mücbir sebep olarak değerlendirilmiş midir? 

3. Yap-işlet-devret modeli ile yapılan Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstanbul  İzmir Otoyolu gibi projelerde devletin şirketlere verdiği garanti ödemelerinde salgından kaynaklı herhangi bir öteleme ya da ödeme iptali olmuş mudur? 

4. 2019 - 2020 yıllarında Kamu Özel İşbirliği (KÖH) kapsamında yap -işlet-devret modeliyle  hangi ihaleler yapılmıştır? Bu ihaleleri hangi firmalara verilmiştir. Bu ihalelerin ayrı ayrı tutarı ne kadar olmuştur? 

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön