19 / 04 / 2024

YAPEX Yapı Fuarı, 21 Ekim'e kadar açık kalacak!

 YAPEX Yapı Fuarı, 21 Ekim'e kadar açık kalacak!

Bu yıl 20'ncisi düzenlenen Uluslararası Yapı Malzemeleri ve İnşaat Teknolojileri Fuarı (YAPEX) açıldı




     Antalya EXPO Center'daki fuarın açılışı nedeniyle düzenlenen törene Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı (TKB) Asım Güzelbey, Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, İnşaat Malzemesi Sanayiciler Derneği (İMSAD) Başkanı ve Yapı Güvenliği Deprem Komitesi Başkanı Galip Sayıl ile fuarı düzenleyen firmanın genel müdürü Fatih Onkar ve davetliler katıldı. 

     Fatih Onkar, yaptığı konuşmada, fuara yurt içi ve dışından 300'ün üzerinde firmanın katıldığını, 30 binin üzerinde sektör ilgilisini ağırlamayı beklediklerini belirterek, Türkiye'de ilk defa bir Restorasyon, Renovasyon ve Kültür Mirasını Koruma Fuarı'nı da organize ettiklerini kaydetti. 

     İMSAD Başkanı Galip Sayıl da Türkiye ekonomisinin dünyada en hızlı büyüyen ekonomi olma yolunda ilerlediğini söyledi. Avrupa Birliği'nin son zamanlarda yaşadığı durağanlığın inşaat sektörünü olumsuz etkilediğini vurgulayan Sayıl, ''Ülkemizin gelişen coğrafyasının yanı sıra inşaat sektörü, gençleşen nüfustan dolayı büyüyen ve talep edilen bir sektör olmuştur'' dedi. 

     Türkiye'nin deprem kuşağında yer aldığını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 5 Ekim'de kentsel dönüşüme başlandığına değinen Sayıl, ''Türkiye genelinde 6 milyon 500 bin konut elden geçirilecek, 33 ilde dönüşüm yaşanacak. Kaynaklarımızı doğru kullanarak sağlıklı yapılara kavuşmamız için gerekli inşaat sanayisi Türkiye'de mevcuttur. Türk inşaat sanayisi bölgesinde de üretim üssü olma niteliğini korumaktadır'' diye konuştu. 

     

     -''Suriye'de büyük bir kültür mirası yok oluyor''- 

     

     Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ise kentsel, kültürel ve doğal mirası ortak miras anlayışıyla korumak ve yaşatmak amacıyla projeler üreten TKB üyesi belediyelerin fuara katılarak katkı sağladığını söyledi. 

     Tarihi Kentler Birliği'nin şehirlerin geleceğini belirleyen bir birlik olduğuna işaret eden Güzelbey, sözlerini şöyle sürdürdü: 

     ''Birlik, şehirlerin kültür mirasına sahip çıkmaya çalışıyor. Burnumuzun dibinde savaş var. Suriye'de büyük bir kültür mirası yok oluyor, insanlığın yanında tarih de katlediliyor. 2006 yılında kültür mirası olarak kabul edilen Halep, şimdi talan ediliyor. Türkiye'de o dönemde tarihi yerleri nasıl açık otopark yaparız diye düşünürken, Halep'te tarih nasıl korunur, o uygulanıyordu.'' 

     Konuşmalarının ardından Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ve diğer katılımcılar tarafından fuarın açılış kurdelesi kesildi. 

     Fuar, 21 Ekim'e kadar açık kalacak. 

AA


Geri Dön