19 / 04 / 2024

Yapı denetimi kanunu ceza hükümleri!

Yapı denetimi kanunu ceza hükümleri!

Yapı denetimi kuruluşlarına, denetim uygulamaları sırasında, icraî veya ihmali davranışla görevini kötüye kullanmaları durumunda cezai işlemler uygulanıyor. İşte kanunda yer alan yapı denetimi ceza hükümleri...



Yapı denetimi kanunu ceza hükümleri!

Yapı denetimi kuruluşlarına, denetim uygulamaları sırasında, icraî veya ihmali davranışla görevini kötüye kullanmaları durumunda cezai işlemler uygulanıyor. Söz konusu ceza hükümleri kanun kapsamında şu şekilde açıklanıyor:


Yapı denetimi kanunu ceza hükümleri:

Yapı Denetimi Hakkında Kanun hükümlerinin uygulanması sırasında, yapı denetim kuruluşunun icraî veya ihmalî davranışla görevini kötüye kullanan ortakları, yöneticileri, mimar ve mühendisleri, yapı müteahhidi, proje müellifi gerçek kişiler ile laboratuvar görevlileri, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. 


Yapı denetim kuruluşunun ortak ve yöneticileri, mimar ve mühendisleri ile laboratuvar görevlileri bu Kanun hükümleri çerçevesinde yapmaları gereken denetimi yapmadıkları hâlde yapmış gibi veya yapmalarına rağmen gerçeğe aykırı olarak belge düzenlemeleri hâlinde Türk Ceza Kanununun resmi belgede sahtecilik suçuna ilişkin hükümlerine göre cezalandırılır. 


Yapı denetim kuruluşunun izin belgesi alma aşamasında gerçeğe aykırı belge düzenlendiğinin izin belgesi verildikten sonra anlaşılması hâlinde, izin belgesi derhal iptal edilir. 


Bu Kanuna aykırı fiillerden dolayı hükmolunan kesinleşmiş mahkeme kararları, Cumhuriyet başsavcılıklarınca Bakanlığa ve mimar ve mühendislerin bağlı olduğu meslek odalarına bildirilir. 

 

Yapı denetim kuruluşu ile denetçi mimar ve mühendisleri; eylem ve işlemlerinden 3194 sayılı İmar Kanununun fenni mesul için öngörülen hükümlerine tabidirler. 

 

Bakanlığın denetim yetkisi 

Madde 10 – Bakanlık, bu Kanunun uygulanmasında yapı denetim kuruluşlarının işlem ve faaliyetlerini denetleme yetkisine sahiptir. 



Yapı denetim kuruluşlarının sorumluluğu!
Yapı Denetimi Hakkında Kanun!


Geri Dön