28 / 03 / 2024

Yapı ruhsat süreleri!

Yapı ruhsat süreleri!

Bir yapı inşaatına ruhsatın alımından itibaren belli bir süre içinde başlanması gerekiyor. Yapı ruhsat süreleri ve detayları haberimizde yer alıyor...



Yapı ruhsat süreleri!

Bir yapının inşaatı için belediyeden ruhsat alınması ve ruhsatın alındığı tarihten itibaren belli bir tarihte inşaatına başlanması gerekiyor. Konu ile ilgili hususlar İmar Kanunu'nun 29. maddesinde "Ruhsat müddeti" başlığı altında yer alıyor.


Kanuna göre, inşaata ruhsat alımından itibaren iki sene içinde başlanması gerekiyor. Bu süre içinde başlanmayan ya da inşaatı zamanında bitmeyen yapılar için ruhsatın yenilenmesi gerekiyor. Kanuna göre yapı ruhsat yenileme ücreti alınmıyor.


Ruhsat müddeti 

MADDE 29- Yapıya başlama müddeti ruhsat tarihinden itibaren iki yıldır. Bu müddet zarfında yapıya başlanmadığı veya yapıya başlanıp da her ne sebeple olursa olsun, başlama müddetiyle birlikte beş yıl içinde bitirilmediği takdirde verilen ruhsat hükümsüz sayılır. Bu durumda yeniden ruhsat alınması mecburidir. Başlanmış inşaatlarda müktesep haklar saklıdır.


Ruhsat yenilenmesi ve plan tadili sırasında ayrıca harç alınmaz. Ancak inşaat sahasında artış, bağımsız bölümlerin brüt alanında veya niteliğinde değişme olması halinde yeniden hesaplanacak harçtan evvelce ödenen harç tutarı tenzil edilir. Yeni durumda hesaplanan harç tutarında azalma olması halinde iade yapılmaz. Diğer kanunlardaki muafiyet hükümleri saklıdır.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön