19 / 04 / 2024

Yapı Tasarruf Sistemi herkesi ev sahibi yapacak!

Yapı Tasarruf Sistemi herkesi ev sahibi yapacak!

Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, konut almak isteyen vatandaşları sevindirecek müjdeyi verdi. Uzun süredir üzerinde çalışılan Yapı Tasarruf Sandığı yeniden gündemde.



İlk kez ev sahibi olmak isteyen vatandaşlara bakanlıktan müjde geldi. Avrupa ülkelerinde oldukça yaygın olan "Yapı Tasarruf Sandığı Sistemi'ne yönelik çalışma Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Takvim Gazetesi'nde yer alan habere göre bu sistemle ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar belli vakit bankada birikim yapabilecek bu sayede de çok düşük faizle konut alabilecek. Bu yöntem sayesinde  pazarın çok daha altında faizle ev sahibi olmak kolaylaşacak. Gelecekte faizler daha da yükselse de vatandaş bu durumdan muhakkak etkilenmeyecek.

Ne kadar birikim yapılması gerekiyor? 

Yapı Tasarruf Sandığı Sistemi, yüzde 40 birikim, yüzde 60 kredi yöntemiyle çalışacak. Yani 200 bin TL'lik ev almak isteyen bir kişinin 80 bin TL'lik birikim yapması gerekecek. Aylık birikim tutarı da çekilecek kredi tutarının yüzde 1'ini geçemeyecek.

Yapı tasarruf sandığı sistemi  vatandaşın yeniden ev sahibi olmak için tasarruf etmesini sağlamak amacı ile başlatılan devlet destekli konut hesabı sisteminin daha da geliştirilmiş halidir.

Şu anda Türkiye'de konut almak isteyen vatandaşlar için konut hesabı sistemi uygulanmakta olup bu sistemde en az 36 ay boyunca para biriktiren kişilere ev satın alırken, devlet hibe desteği sağlamakta ve hesapta biriken para üzerinden hesaplanmak üzere her sene yeniden artış oranı üzerinden hesaplanarak yükseltilmekte olan 28 bin 548 liraya kadar geri ödemesiz para vermektedir.

Yapı Tasarruf Sandığı sistemi ile de ev sahibi olmak isteyen vatandaşın önceden para biriktirmesi ve belirli bir birikime ulaşması gerekmektedir.  Ev satın almadan önce bankada birikim hesabı açarak düzenli para birikimi yapan vatandaş, biriktirmiş olduğu para üzerinden konut hesabı devlet desteği sisteminde olduğu gibi belirlenen oranda hibe para desteği alacak, buna ek olarak aynı bankanın konut kredisi faiz oranı yerine satın alacağı konut için eksik kalan tutar kadar çok daha düşük faiz oranı ile kredi kullanabilecektir.

Şu anda uygulamada olan konut hesabında ise Devlet: 

En az 36 ay ila 47 Ay arasında para biriktiren kişilere 2020 yılı konut hesabı devlet ödemesi teşvik parası 24 Bin 742 Lira

48-59 Ay arasında para biriktiren kişilere 2020 yılı konut hesabı devlet ödemesi teşvik parası 26 Bin 645,20 Lira

60 Ay arasında para biriktiren kişilere 2020 yılı konut hesabı devlet ödemesi teşvik parası 28 Bin 548 Liraya kadar hibe para desteği ödemesinde bulunuyor.

Konut hesabına olan ilginin sınırlı kalması, yükselen konut kredisi faiz oranları sonrası dalgalanan talep nedeni ile gayrimenkul sektörünün zor günler geçirmesi ve ev sahibi olmak isteyen kişilerin teşvik edilmesi amacı ile yapı tasarruf sandığı sistemi çok acil olarak hayata geçirilecek.

Konut alacaklar dikkat! Bu haberi okumadan ev almayın!


Geri Dön