25 / 04 / 2024

Yaşamda Kalite Proje-Fikir Yarışması İzmir'de düzenlendi!

Yaşamda Kalite Proje-Fikir Yarışması İzmir'de düzenlendi!

Türkiye Kalite Derneği İzmir Şubesi ve İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Yaşamda Kalite Proje/Fikir Yarışmasında ilköğretim ve lise öğrencilerinin birbirinden iddialı projeleri yer aldı.




Türkiye Kalite Derneği  İzmir  Şubesi ve İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Yaşamda Kalite Proje/Fikir Yarışmasında ilköğretim ve lise öğrencilerinin birbirinden iddialı projeleri yer aldı. 

Yaşar Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen yarışmada doğanın gücünden yararlanan Yaşar Üniversitesi Selçuk Yaşar Kampüsü'nde düzenlenen Yaşamda Kalite Proje/Fikir Yarışması'na  katılan öğrencilerin çalışmalarından bazıları şöyle: Dalga enerjisinden elektrik Hüseyin Onur Onma ve Berke Kahraman (Özel Çakabey Okulları) İlköğretim öğrencileri 'Mavi Dalga Enerjisi' ismini verdikleri projede, yenilenebilir enerji kaynaklarından olan dalganın hareket enerjisinden elektrik enerjisi üretmeyi amaçladı. 

Yakıtsız otomobil Zeynep Deniz Lal (Özel Çakabey Okulları) Doğa dostu bir otomobil için rüzgar enerjisikullanüdı. Otomobilin önüne yerleştirilen pervane sistemi ile aracın elektrik enerjisini depolayarak hareket etmesi sağlandı. 


Doruk Ünal, Doruk Turanlı (özel Ege Lisesi) Yangına direnen ağaçlar Lidya islamoğlu, Batıhan Taşova (Özel Ege Lisesi) 'Yangına Direnen Ağaçlar' ismi verilen projede yaz aylarında artan orman yangınlarına erken müdahale edilmesi amaçlandı. 

Bor minerali kullanılarak zehirsiz ve renksiz bir sprey tasarlandı. Tahtalar üzerinde denenen spreyle tahtanın 3 dakika geç alev aldığı tespit edüdi. 

Körfezde solucanlı temizlik Doruk Ünal, Doruk Turanlı (Özel Ege Lisesi) İzmir körfezi dibindeki çamur tabakasının temizlenmesi için sıra dışı bir yöntemle ağır metalleri topraktan arındırabilen kırmızı Kaliforniya solucanı kullanıldı. 150 gramlık bir çamur için yaklaşık 25 solucan kullanıldı. 

Depreme dayanıklı duvar Baran Berat Hatipoğlu (Sıdıka Akdemir Bilim ve Sanat Merkezi) Dış katmanında karbon fiber, orta katmanında silikon, iç katmanın ise kafes tel bulunan depreme dayanıklı bir duvar tasarlandı. Esneme payı yüksek olan duvar çimentodan daha güçlü, üretim maliyetinin ise daha düşük. 

Komut alan diş fırçası Yusuf Beyaz (Mualla Muzaffer Yersel İlköğretim Okulu) Bedensel engelli bireyler için fikir olarak diş fırçası tasarlandı. Ses tanıma komutuna sahip mikrofon ile çalışan diş fırçası aynı zamanda depolanabilen bir su haznesine de sahip. Şarj edilebilir alet kişiye 2 dakika boyunca dişlerini fırçalama imkanı sunuyor. 


Dünya


Geri Dön