26 / 04 / 2024

Yaşar Aşçıoğlu: Gayrimenkulde riski bölüşmeliyiz!

Yaşar Aşçıoğlu: Gayrimenkulde riski bölüşmeliyiz!

İNDER Onursal Başkanı ve Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Aşçıoğlu, gayrimenkul sektöründe yaşanan sorunların çözümü için bir öneride bulundu...



Gayrimenkul sektörüne dair önemli açıklamalarda bulunan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Onursal Başkanı ve Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, sorunlar için bir de önemli bir öneride bulundu.

Yaşar Aşçıoğlu, gayrimenkul sektöründe çok fazla oyuncu olduğunu, işi bilmeyen çok sayıda kişinin ‘kârlı olur’ beklentisi ile projelere başladığını belirterek, bugün gelinen noktada o inşaatlarda yarım kalma riski yaşandığını söyledi.

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; Hem piyasanın düzelmesi hem de vatandaşın mağdur olmaması için riskin paylaşılmasını öneren Aşçıoğlu, yapılan anlaşmaların mevcut piyasa şartlarına göre yenilenmesi gerektiğini belirtti.

Yaşar Aşçıoğlu, "Çok yanlış kat karşılığı ya da hasılat paylaşımı anlaşmalar yapıldı. Yüzde 45 etmesi gereken yerlere yüzde 55, 100 lira verilmesi gereken yerlere ise 130 lira verildi. Maalesef şuan sektördeki isimlerin yüzde 75’i yeterliliği olmayanlardan oluşuyor. Sonunda haksız rekabet oluştu. Ama biz hem sektörü hem de o firmalardan alım yapan vatandaşları korumalıyız. İnşaatlar durmadan, o işlerin bitmesi için önerim şu: yapılan kat karşılığı ya da hasılat paylaşımı oranlar bugünün koşulları göz önüne alınarak revize edilsin. Herkes gerekli fedakarlığı yapsın, bir miktar rakamlar insin ki bu işler bitsin" şeklinde konuştu. Aşçıoğlu, bu konuda ilk adımı kamu kurumlarının atması gerektiğini belirterek, özel sektörün ve arsa sahiplerinin de sürece katılmasının önemli olduğunu söyledi. 

Aşçıoğlu, "Vatandaş veya özel şirketler anlaşama sağlayamazsa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda kurulacak olan birim ve bilir kişiler üzerinden oranlar düzenlenebilir. Kamu kurumları bunu önce kendi yapıp bu alanda yapılacak iyileştirmeye öncülük ederse süreç sağlıklı ilerler" dedi. 

Yaşar Aşçıoğlu, "Bu sıkıntılı günlerden el birliği ile çıkarız" diyerek sözlerini şu şekilde sürdürdü; "Riski bölüşmemiz lazım. Türk müteahhitler yıllardır çok kriz gördü. Bu zor günlerde geçecek, bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bu zor günlerimizde gerçekten hem bakanlıklar hem bürokratlar hem de bankalar üzerine düşeni yapıyor. İlgili tüm bakanlıklar dış oyunlara karşı çözüm üretmek üzere her türlü desteği veriyor."

İnşaat sektörü için önemli bir başka konun da KDV iadeleri olduğununun altını çizen Aşçıoğlu, "Firmaların çok ciddi oranda KDV iadeleri bekliyor. Devlet inşaat sektöründeki KDV alacaklarını tahvili vermek suretiyle ödemeli. Müteahhitler bu tahvilleri nakite çevirip işine yatırmalı" dedi.


Geri Dön