27 / 04 / 2024

Yassıada'da binalar yeniden işlevlendirilecek!

Yassıada'da binalar yeniden işlevlendirilecek!

27 Mayıs darbesinden sonra Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu’nun idama mahkum edildiği Yassıada, tarih platosuna dönüştürülüyor. Demokrasi ve Özgürlük Adalarında inşaat 1 yılda tamamlanacak..



27 Mayıs darbesinden sonra Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu’nun idama mahkum edildiği Yassıada, tarih platosuna dönüştürülüyor. Demokrasi ve Özgürlük Adaları projesi çerçevesinde Yassıada’da dönemin izlerini içeren yapılar korunacak. Binalar yeniden işlevlendirilecek.



Yassıada ve Sivriada işte böyle olacak!


1960 askeri darbesinin ardından Başbakan Adnan Menderes ve bazı siyasilerin yargılandığı Yassıada, tarih platosuna dönüştürülüyor. Projenin temeli Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından atıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)'nin üstlendiği proje kapsamında Yassıada'daki tarihi yapılar korunarak yeniden işlevlendirelecek. Proje ile 27 Mayıs Tarih Platosu oluşturuldu. Plato, ziyaretçilerin yargılama günlerini gerçek mekanlarda gezerek hissetmeleri senaryosundan yola çıkılarak tasarlandı. B u alanlarda darbe süreci, Menderes merkezli tüm mahkum edilenleri kapsayan bir formatta görsel ve fiziksel mekânlarda sunumlarla da gösterilecek.


DEMOKRASİ MÜZESİ


Projede, Adnan Menderes Kongre Merkezi, Demokrasi ve İnsan Hakları Müzesi 3 kattan oluşacak ve müze alanı ile 500 kişilik konferans salonunu barındıracak. Açık Hava Sanat / Sergi ve Etkinlik Alanı / Demokrasi Parkı ise, sabit ve kalıcı sergilerle periyodik olarak değişen temalı sergilere ev sahipliği yapacak şekilde kurgulandı. Sivriada proje tasarımı ise, Fatih Sultan Mehmet'in tuğrasından yola çıkılarak geliştirildi.



1 YILDA TAMAMLANACAK

Tuğra izlerinin adanın arazi plastiği üzerinde şekillenmesi, geçmiş yıllarda İstanbul liman ve mendireklerinin yapımı sırasında taş ocağı olarak kullanılan adadan çıkarılan taşların hazırladığı boşluk kullanılarak oluşturuldu. Proje kapsamında adada kongre ve kültür merkezi, yelken kulübü ve bir kafe yer alıyor. Yap-işlet-devret modeli ile yapılacak proje 103 bin 700 metrekare büyüklüğünde olacak. TOBB, tesisleri 30 yıl işletip bakanlığa devredecek. Projenin 1 yılda tamamlanması planlanıyor.


Meclis'i burada toplayalım

Yassıada'da “Demokrasi ve Özgürlük Adaları" projesinin temel atma töreninde konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Her 27 Mayıs'ta Meclis sembolik olarak burada toplansın" dedi. Muhalefet partilerine çağrı yapan Davutoğlu, “Bir daha TBMM'ye kimsenin kilit vuramayacağını cümle aleme göstermek için her 27 Mayıs'ta burada özel bir celse yapalım" dedi. “12 Eylül darbesinin izlerini tümüyle silmeden Türkiye'de Adnan Menderes'in hakkını vermiş olmayız" diyen Davutoğlu, “Bütün siyasi liderlere sesleniyorum. Gelin hep beraber 12 Eylül anayasasının izlerini kaldıralım" diye konuştu.


MUHAFAZA EDİLECEK

Başbakan Davutoğlu, Yassıada'daki yargılamanın yapıldığı salonun aynen muhafaza edileceğini belirterek şunları söyledi: "27 Mayıs platosu şeklinde, burada yaşanan anlar gelecek nesillere aktarılacak. Bu mekanda hiçbir eğlence unsuru olmayacak, hiçbir şekilde oteller eğlence maksatlı kullanılmayacak. Bu bizim taahhüdümüzdür. Hiç bir ağaç kesilmeyecek. Yeşil alan bugünkünden fazla olacak." Davutoğlu ayrıca, "Menderes gibi bir şehadetle yaşamımız sona erecekse başımız gözümüz üstüne. Bundan çok daha büyük bir onur olamaz. Bunu mübarek düğün diye karşılarız" dedi.


Yeni Şafak



Geri Dön