19 / 04 / 2024

Yatırımcılar Millet Caddesi'ne göz dikti..

Yatırımcılar Millet Caddesi'ne göz dikti..

Tek Borsa dergisi Millet Caddesi'ni mercek altına aldı. Topkapı'yla Aksaray arasında yer alan Millet Caddesi'nde yerli ve yabancı birçok yatırımcı otel, çarşı, iş merkezi ve hastane açmak için yer arıyor. Cadde üzerinde dükkanların satılık fiyatı 2 milyon



 

İstanbul'daki en eski caddelerden Millet Caddesi yatırımcıların gözdesi oldu. Topkapı'dan Aksaray'a kadar uzanan caddeye son dönemlerde yerli ve yabancı birçok yatırımcı yoğun ilgi gösteriyor. Merkezi konumu nedeniyle ilgi odağı haline gelen caddede, gıda ve içecek gibi sektörlerdeki büyük markalardan oteller zincirine kadar birçok yatırımcı yer arıyor.

Bodur Emlak'tan Fuat Bodur, son bir yıldır Fransa, Dubai, Rusya, Ukrayna ve Türki Cumhuriyetleri'nden pek çok yatırımcının Sultanahmet, Laleli, Taksim'in yanı sıra Millet Caddesi ve civarında da yatırım için arayışta olduğunu belirtiyor. Fuat'ın söylediğine göre yatırımcılar, bu bölgelerde otel, iş merkezi ve çarşı için yer bakıyorlar.

 

Ramada fiyatları arttırdı

Cadde üzerinde uzun yıllardır hizmet veren Color Otel'i birkaç ay önce satın alan Ramada Oteller zincirinin gelmesiyle birlikte bölgeye ilgi de iyice artmış durumda. Bodur, Ramada'nın gelişiyle birlikte talebin yüzde 10-15 arttığını belirtiyor. Talebe bağlı olarak özellikle dükkanların satılık ve kiralık fiyatlarında son bir ayda yüzde 15 civarında artış olmuş.

Emlakçıların söylediğine bakılırsa cadde oteller bölgesi olma yolunda da hızla ilerliyor. Ramada'nın gelişiyle hareketlenen cadde üzerinde, Barcelo Eresin Topkapı Hotel ve Holiday Inn İstanbul gibi büyük otel zincirlerinin yanı sıra büyüklü küçüklü birkaç otel bulunuyor. Yerli ve yabancı otel zincirleri de bölgeye göz dikmiş durumda.

Bodur, birçok yerli ve yabancı oteller zincirin Ramada Oteli'nin civarında satın almak için otel baktığından söz ediyor. Bodur, "Otel açmak için talep gösteren çok fakat buna cevap verecek yer yok" diyor. Cadde üzerinde ve ara sokaklardaki otellerin sayısının hızla arttığını belirten Turyap Fındıkzade Bölge Temsilcisi Halil Akıncı ise , "Eskiden buraya pek otel bölgesi diye bakılmazdı. Turizm şirketleri, otelciler el atmaya başladılar. Artık ara sokaklarda bile oteller yapılıyor. Burası Laleli'ye yakın olmasının rüzgarını alıyor" diyor.

Hollandalılardan hastane

Paker Emlak'tan Mehmet Paker ise, İsviçre, Almanya ve Hollandalı birçok yatırımcının bölgede yatırım yapmak için kendisine gelip yer aradığını belirtiyor. Peker'in söylediğine göre Hollandalı yatırımcı hastane, İsviçre ve Almanya'dan gelenlerse otel açmak istiyor.

Eski bir yerleşim bölgesi olan cadde ve civarında eski binalar restore edilerek otel ve iş merkezlerine dönüştürülüyor. Cadde üzerinde boş arsa ise hemen hemen yok gibi. Olanlarsa kapışılıyor. Holiday Inn Oteli'nin yanında bulunan 3 bin 750 m2'lik boş arsa da bunlardan biri. Hollanda, İsviçre ve Almanya'dan yatırımcıların arsaya talip olduğunu söyleyen Paker, "Gelip arsayı görüp beğendiler. Arsa için 15 milyon dolar istedik. Hollanda'da sağlık sektöründe faaliyet gösteren bir grupla anlaşmak üzereyiz. İmar için belediyeden yetkililerle görüşüyorlar" diyor. İsviçre ve Almanya'dan yatırımcıların Sultanahmet ve Taksim civarında otel açmak için arayışta olduğunu belirten Paker, bu yatırımcıların Fındıkzade'de de otel açmak istediğinden söz ediyor.

Avantajı merkezi konumu

Millet Caddesi'nin İstanbul'un merkezi alanlarından biri olması nedeniyle revaçta olduğunu söyleyen Remax Alp Fatih Ofisi'nden Zafer Yurtsever, "Taksim'e 15-20 dakikada ulaşılıyor. Beşiktaş gibi merkezi yerlere ulaşım çok kolay. Tramvay hattı da var. Şehir içinde olması nedeniyle burası cazibesini hep koruyor" diyor.

Büyük markalar geliyor

Eczanelerin yanı sıra medikal ve otomotiv sektöründen firmaların da bulunduğu Millet Caddesi'nin profili de hızla değişiyor. Ramada'yla birlikte gelen North Shield Pub'ın yanı sıra irili ufaklı birçok kafe, restoran ve bar cadde üzerinde konumlanmaya başlamış durumda. Örneğin kahve zinciri Starbucks'ın yakın zamanda caddeye geleceği, Mc Donald's gibi içecek ve gıda sektöründen birçok firmanın da caddeye gelmek için yer aradığı söylenenler arasında.

Üniversitelere yakın olan caddeye öğrencilerin ilgisi de yoğun. Zafer Yurtsever, birçok yatırımcının konut alıp öğrencilere kiraya verdiğini anlatıyor. Satılık dairelere öğrenciler de ilgi gösteriyor. Mehmet Paker, "Öğrenciler konut kredisi faizlerinin düşmesiyle ara sokaklarda 50-75 bin YTL'ye eski ve küçük daireleri satın alıyorlar" diyor.

Çapa civarında fiyatlar uçtu

Millet Caddesi'nde satılık dairelerin fiyatı 200- 300 bin YTL civarında. Caddeye komşu ara sokaklarda ise daire fiyatları 75 bin YTL'den başlıyor. Cadde üzerindeki dairelerin kiralık fiyatları ise bin-bin 250 YTL civarında bulunuyor. Mehmet Paker, bölgede oturanların Beylükdüzü, Mimaroba, Başakşehir gibi yeni konut projelerinin yükseldiği bölgelere taşındığını ve kiralanmayı bekleyen boş birçok dairenin olduğunu da belirtiyor.

Caddede dükkanların fiyatı konumuna göre 300 bin dolardan başlayıp 1 milyon dolara kadar çıkıyor. Cadde üzerinde İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, en çok bilinen ismiyle Çapa Hastanesi'nin etrafı en çok rağbet gören, dolayısıyla emlak fiyatlarının en pahalı olduğu yer. Öyle ki bir dükkan ya da evin satılık ve kiralık fiyatı hastanenin 300 metre aşağısı ve yukarısında olmasına göre yarı yarıya değişebiliyor. Turyap'tan Halil Akıncı, "Hastane yakın olan yerlerde sirkülasyon çok fazla olduğu için dükkanlara talep yoğun. Birkaç yıl önce 3-4 bin YTL kiraya verilen 100-200 m2'lik dükkanlar şimdi 10-15 bin dolardan gidiyor" diyor. Halil Akıncı, geçenlerde bin 200 m2 büyüklükteki bir dükkanın gıda firması tarafından 8 bin YTL kiralandığını belirtiyor. Akıncı, burasının iki yıl önceki fiyatının 2 bin YTL civarında olduğunu söylüyor. Akıncı, Çapa Hastanesi'nin karşısında 150 m2 büyüklükteki bir dükkanın satılık fiyatı için 2 milyon dolar istendiğini belirtiyor. Aksaray'a doğru gittikçe fiyatlar düşüyor. Örneğin buraya yakın bir konumda bulunan Muratpaşa Camii civarlarında 250 m2 bir dükkanın kiralık fiyatı için 4-5 bin YTL isteniyor.

Akıncı'nın söylediğine göre cadde üzerinde eski binaları alıp restore ederek satan 'yap-satçı'ların sayısı da hızla artmış. Örneğin Ramada Otel'in hemen yanındaki ara sokaklarda 5 katlı 150 m2'lik eski bir binanın fiyatı 750-800 bin YTL'ye giderken aynı bina cadde üzerinde 1 milyon-1 milyon 200 bin YTL'ye satılıyor.

Dükkana yatırım kazançlı

Cadde üzerinde dükkanların daha fazla prim yaptığını söyleyen Akıncı, yatırımcılara dükkan almalarını öneriyor. Mehmet Paker'e göre de özellikle İstanbul Üniversitesi Hastanesi'nin bulunduğu alan ve buraya yakın yerlerde dükkana yatırım yapmak çok karlı.


Geri Dön