19 / 04 / 2024

Yavuz Işık: inşaat sektörü ile hazır beton sektörü de canlanacak!

Yavuz Işık: inşaat sektörü ile hazır beton sektörü de canlanacak!

Türkiye, hazır beton üretimiyle Avrupa'da birinci sırada yer alırken, 2011 yılında Çin ve ABD'nin ardından üçüncü sıraya yükseldi. THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık hazır beton sektörü üzerine açıklamalar yaptı.



Türkiye, hazır beton ve ilk hazır beton tesisi ile 1976 yılında tanıştı. Bunu göz önünde bulundurduğumuz zaman hazır beton sektörünün diğer ülkelerle karşılaştırıldığında oldukça yeni olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye Hazır Beton Birliği, kurulduğu 1988 yılından günümüze hazır beton sektörüne getirdiği standartlar sayesinde birçok başarıya imza attı. Birlik olarak, Türkiye'de hedeflerimize ulaşma yolunda ilerlerken Avrupa ve dünyada da önemli gelişmeler kaydettik. 


KALİTEDE AVRUPA'DAN BÎLE ÖNDEYİZ 

THBB'nin kurulduğu yıllarda 30 tesis yılda sadece 1,5 milyon metreküp hazır beton üretiyordu. Bugün ıooo'den fazla tesisin üretimi 107 milyon metreküpe ulaşmıştır. Türkiye Hazır Beton Birliği, üyelerinden ve değerli paydaşlarından aldığı güçle ülkemizde kaliteli betonun üretilmesi ve kullanılması için 25 yıldır özveriyle çalışıyor. Birlik olarak, Hazır Beton ile ilgili ürünlerin denetim ve belgelendirmelerini yaparak, ulusal ve uluslararası standardlara uygunluğunu sağlıyoruz. 1991 yılından bu yana Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO)'nin de tam üyesiyiz. Bugün 86 üyemiz var ve bizim getirdiğimiz standartlar sayesinde ülkemiz, hazır beton kalitesinde Avrupa'nın bile önüne geçti. Akredite laboratuvarlarımız ile hazır beton, agrega, çimento, mineral katkılar üzerinde kimyasal, fiziksel ve mekanik testler yapıyoruz. Ayrıca bu laboratuvarlarımızda kalibrasyon hizmeti de veriliyor. Laboratuvarımızın kapıları, başta THBB üyeleri olmak üzere, tüm hazır beton ve inşaat sektörüne açık. Sektörümüzü yenilik, güvenlik ve çevre konularında bilinçlendirmek üzere kongreler, fuarlar ve yarışmalar düzenliyoruz. 


BAŞARI ÖDÜLLERİ GURUR VERİCİ OLDU 

Birliğimiz, kurulduğu ilk yıllardan bu yana sektörümüzü çevre bilinci yüksek bir sektör haline getirmek için 'Yeşil Nokta Çevre Yarışması', iş kazalarını önlemek amacıyla 'Mavi Baret İş Güvenliği Ödülleri', estetik yapılaşmaya ve yaşam alanlarının güzelleşmesine verdiği önem ile 'Mimarlık Ödülleri' vererek mimari açıdan estetik ve doğru beton uygulamalarını teşvik ediyor. 

Yurtiçinde yürütülen çalışmaların yanısıra uluslararası alanda da Türkiye'yi ve sektörü başarıyla temsil ediyoruz. Bugün yaklaşık 9,5 milyar lira ciroya sahip olan sektörümüzde 30 bin'den fazla kişi istihdam edilmektedir. 

Sektörün istihdamı yan sanayi ile birlikte 60 bini buluyor. Biz, Türkiye Hazır Beton Birliği olarak, eğitimlere çok önem veriyoruz. Beton sektöründe çalışan transmikser şoförlerinin, pompa operatörlerinin ve laborantların kalifiye ve eğitimli olmasını istiyoruz. Bugüne kadar verdiğimiz eğitimlerle 25 yılda 13 bin kişiye sertifika verdik. Sektör mensuplarına yönelik kurs ve ürkiye, 2009 yılından bu yana hazır beton üretimiyle Avrupa'da birinci sırada yer alırken, dünyada ise 2012 yılında Çin ve ABD'nin ardından üçüncü sıraya yükseldi. THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık ile hazır beton sektörü üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. 

seminerlerde başarılı olanlar, aldıkları sertifika ile Türkiye'nin önde gelen firmalarında iş sahibi olma imkanına kavuşuyor. Hazır Beton sektörünün 2013 - 2014 yılında nasıl birperformans gösterdi? 

Hazır Beton sektörü, inşaat sektörünün en temel kollarından birini oluşturuyor. 2013 yılında bir rekor kırarak 102 milyon metreküp beton ürettik, 2014 yılında ise bu rakam 107 milyon metreküpe ulaştı. 

Beton üretimi 2014'te tahminlerimiz doğrultusunda yüzde 5 büyüme gösterdi. 

2014, gerek hazır beton sektörü gerekse Türkiye Hazır Beton Birliği olarak çalışmalarımızın meyvelerini almaya başladığımız bir yıl oldu. Bu yıl Beton Fuarımızı tarihimizde ilk defa Ankara'da gerçekleştirdik. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın İdris Güllüce ve ASO Başkanı Nurettin Özdebir'in de katılımıyla açılışını yaptığımız Beton  Ankara  Fuarı, tahminimizden de büyük ilgi gördü. Sayın Bakan'ın, Birliğimize duyduğu güveni açıkça ifade ettiği güzel sözleri bizi gururlandırdı. İnşaat, hazır beton ve agrega sektörlerini buluşturan Fuar'ımızı 3 günde on bin kişi ziyaret etti. Fuar alanı dışında değerli hocalarımızın sunumlarıyla zenginleşen seminerlerimize katılım ve ilgi de hayli yoğundu. Bu anlamda tüm fuar katılımcılarından ve üyelerimizden çok olumlu geri dönüşler almanın mutluluğu içerisindeyiz. Önümüzdeki dönemde hayata geçireceğiniz projeler hakkında bilgi verir misiniz? 

Proje ve hedeflerinizden bahseder misiniz? Önümüzdeki yıl da kentsel dönüşüm ve kamu alt yapı yatırımları ile %5 civarında büyüme bekliyoruz. 


AVRUPA HAZIR BETON BİRLİĞİ 2015 KONGRESİ'Nİ TÜRKİYE'YE KAZANDIRDIK 

İnşaat sektörünün canlanmasına paralel Hazır Beton sektörünün de canlanacağını öngörebiliriz. Birlik olarak, yürüttüğümüz yoğun çalışmalar neticesinde son olarak, Avrupa Hazır Beton Birliği 2015 Kongresi'ni Türkiye'ye kazandırdık. Tarafımızdan düzenlenecek olan ERMCO 2015 (Avrupa Hazır Beton Birliği) Kongresi'nin hazırlıklarına da başladık. Her 3 yılda bir gerçekleştirilen ERMCO Kongresi'ni Türkiye'de 4-5 Haziran 2015 tarihlerinde İstanbul Askeri Müze'de düzenleyeceğiz. Kongreye Avrupa hazır beton sektörünün önemli temsilcilerinin katılmasını bekliyoruz. 

Bu açıdan ülkemiz ve özellikle sektörümüz açısından büyük öneme sahip bir kongre olacağını vurgulamak gerekir. Bu noktada r995 yılında ERMCO'nun 11. kongresini İstanbul'da başarılı bir organizasyonla gerçekleştirdiğimizi hatırlatmak isterim. 

Birliğimizin, ERMCO 2015 Kongresi'ne de başarıyla ev sahipliği yaparak, ülkemizi ve sektörümüzü en iyi şekilde temsil edeceğinden emin olabilirsiniz. Kentsel Dönüşüm 2015'in de önemli konularından biri olacak. Yenilenmesi planlanan bölgelerde kalitesiz beton ile üretilen yapılar da yer alıyor. Bu çerçevede 8 milyon konutun yenileneceği göz önünde bulundurulduğunda, özellikle yeni yapılarda KGS belgeli beton kullanımı Türkiye yapı stoğunun uzun ömürlü, ekonomik ve depreme dayanıklı olmasına katkı sağlayacaktır. 


3. KÖPRÜ İÇİN 1,5 MİLYON METREKÜP BETON İHTİYACI OLACAK 

Kentsel dönüşüm projesi için yaklaşık 600 milyar lira maliyet çıkıyor. Tabii 10 senelik bir zaman diliminde bu harcama yapılacak. 3. Köprü için 1,5 milyon metreküp beton ihtiyacı olduğu açıklandı. 3. Havaalanı ve bağlantı yollarında 1 milyon metreküpün üstünde betona ihtiyaç duyulacaktır. Bu projelerin yanı sıra devam eden yüksek hızlı tren projeleri ve baraj projeleri de sektörümüze canlılık getirecektir. Hazır beton tarafında toplamda 300 milyon metreküp, yıllık 30 milyon metreküp hazır betona ihtiyaç var. Kurulu kapasiteyle bu ihtiyacı rahatlıkla karşılarız. İnşaat sektörünün canlanmasına paralel Hazır Beton sektörü de canlanır. Ayrıca, Kentsel Dönüşüm projesi ile inşaat firmalarının yeni işçilere ihtiyacı olacak. Bu da istihdama fayda sağlayacaktır. 

İnsanların alım gücü artacak, inşaat malzemesi üreten firmalar üretimlerini arttıracaktır. Böylece Türkiye ekonomide yakalamış olduğu istikrarı koruyarak büyümeye devam edecektir. 

-Diğer dünya ülkeleri ile kıyasladığımızda sektörünüzün geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Çeyrek asırdır, ülkemizde kaliteli betonun üretilmesi ve kullanılması için üyelerimiz ile el ele verdik özveriyle çalışıyoruz. Bu çalışmalar sonucunda Ülkemizi Avrupa'da hak ettiği seviyelere taşıdık. 


AVRUPA HAZIR BETON BİRLİĞİ YÖNETİM KURULU TOPLANTISINDA BAŞKANLIK KOMİTESİ ÜYELİĞİNE SEÇİLDİK 

Hazır betonda 23 yıl boyunca Avrupa standartlarını ülkemize taşıyan Türkiye Hazır Beton Birliği olarak, 5 Kasım 2014 tarihinde Belçika'da gerçekleştirilen Avrupa Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu toplantısında Başkanlık Komitesi üyeliğine seçildik. THBB, 1991 yılında Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO)'nun tam üyesi oldu. 

Aradan geçen 23 yıl boyunca Avrupa standartlarını Türkiye'ye taşıdı. Şimdi ise Avrupa hazır beton sektöründe son sözü söylemeye hazırlanıyoruz. 1967 yılında kurulan ERMCO (Avrupa Hazır Beton Birliği) hazır beton alanındaki en büyük uluslararası kuruluş. Üye ülkeler arasındaki üretim, standart, kalite, teknolojik yenilikler gibi konulara ilişkin işbirliğini teşvik edip, pekiştirerek hazır beton sektörünün gelişmesini sağlayan ERMCO aynı zamanda, söz konusu ülkeler arasında diğer alanlarda da yakınlaşma ve işbirliği olanaklarının doğmasına zemin hazırlıyor. 

THBB olarak, 23 yıl boyunca ilk kez, ERMCO politikalarının oluşmasında çok önemli bir yeri bulunan Başkanlık Komitesi'ne dahil edildik. Böylece THBB Yönetim Kurulu Başkanı olarak, Türkiye'yi ve THBB'yi temsilen sektörün denetime tabi tutulmadan üretime başlamış ve sektöre girişte teknik yeterlilik istenilmemiştir. 

Kalitesiz ve merpen altı üretimi engellemek için beton üreticilerinin sürekli denetlenerek ürettikleri betonun kalitesini belirli bir standart seviyesinde tutmak gerekiyor. 

THBB olarak, Üyelerimizi Kalite Güvence Sistemi denetimlerine tabi tutup, standartlara uygun hazır beton üretilmesini sağlıyoruz, standart dışı beton üretenleri önce uyarıyoruz ve sonra üyelikten çıkarıyoruz. Ancak üreticilerin bir kısmı üyemiz değil, KGS tarafından denetlenmiyor ve kontrolsüz hazır beton üretiyor. 

Ülkemizde beton üretiminde tek etkin denetim KGS tarafından yapılmaktadır. 

Bu denetimlerde, beton üretim tesislerinin yerinde denetiminin yanı sıra habersiz ürün denetimleri de yapılmaktadır. Hazır betonda kaliteli üretim için KGS'nin uyguladığı denetim sistemi esas alınarak tüm tesisler ciddi bir şekilde denetlenmelidir., Sektörün gelişimi için gerekli olan bir diğer düzenleme ise, hazır beton sektöründeki araçların trafik saatleri uygulamasıdır. Uzun ömürlü ve depreme dayanıklı yapı üretimi için, betonun inşaatlarda zamanında ve tekniğine uygun şekilde işlenmesi gerekmektedir. 

Şöyle ki: kolon, kiriş vb. taşıyıcı yapı elemanlarının beton dökümlerinin bir seferde yapılması gerektiği için trafiğe çıkış saatlerinin Avrupa ülkelerinde olduğu gibi düzenlenmesi gerekiyor. 

Türkiye Hazır Beton Birliği Hakkında. 

(THBB), 1988 yılından beri güvenli ve dayanıklı yapıların inşası için, standartlara uygun beton üretilmesi, standartlara uygun beton uygulamaları için, özellikle deprem riski yüksek bölgelerde yüksek dayanım sınıflarında beton kullanılması için uğraş veren mesleki bir kuruluştur. 1991 yılından beri Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO)'nin de tam üyesi olan THBB'ye üye olacak şirketlerin tüm hazır beton tesislerinde standartlara uygun üretim yapılması, Kalite Güvence Sistemi (KGS)'nin sürekli habersiz denetimlerine tabi olunarak KGS Uygunluk Belgesi alınması, uygun laboratuvar bulunması, teknik, çevre, iş sağlığı - işçi güvenliği, yasal ve etik kriterlerin eksiksiz yerine getirilmesi zorunludur. 

46.5% dünyadaki en önemli kuruluşu olan ERMCO'da Başkanlık Komitesi'nde görev alarak, politikaların oluşturulmasında daha etkili olacağım. Bundan sonra da, sektörümüzü hem yurt içinde hem de Avrupa'da çok daha ilerilere taşımak için çalışmalarımızı arttırarak sürdüreceğiz. 

Avrupa'da elde ettiğimiz bu başarının tüm THBB üyesi firmaların başarısı olduğunu tekrar hatırlatır, tüm üyelerimize teşekkürlerimi sunarım. 

-Birliğiniz önemli gündem maddeleri nelerdir? 

Son yıllarda inşaat yapımlarının da artması sonucu hazır betona olan talep de artmıştır. Bu hızlı büyüme ve talep artışı tabi ki önemli sorunları da beraberinde getirmiştir. Sektöre beton konusunda fazla bilgisi olmayan birçok kişi girmiş ve bu firmalar hiçbir bugün yaklaşık 9,5 milyar lira ciroya sahip olan sektörümüzde 30 bin'den fazla kişi istihdam edilmektedir. Sektörün istihdamı yan sanayi ile birlikte 60 bini buluyor. Biz, Türkiye Hazır Beton Birliği olarak, eğitimlere çok önem veriyoruz. Beton sektöründe çalışan transmikser şoförlerinin, pompa operatörlerinin ve laborantların kalifiye ve eğitindi olmasını istiyoruz. Bugüne kadar verdiğimiz eğitimlerle 25 yılda 13 bin kişiye sertifika verdik. Sektör mensuplarına yöneük kurs ve seminerlerde başarılı olanlar, aldıkları sertifika ile Türkiye'nin önde gelen firmalarında iş sahibi olma imkanına kavuşuyor. 

3 yılda bir gerçekleştirilen ERMCO Kongresi'ni Türkiye'de 4 ® - 5 Haziran 2015 tarihlerinde İstanbul Askeri Müze'de düzenleyeceğiz. Kongreye Avrupa hazır beton sektörünün önemü temsilcilerinin katılmasını bekliyoruz. Bu açıdan ülkemiz ve özellikle sektörümüz açısından büyük öneme sahip bir kongre olacağını vurgulamak gerekir. Bu noktada 1995 yılında ERMCO'nun 11. kongresini istanbul'da başarılı bir organizasyonla gerçekleştirdiğimizi hatırlatmak isterim. 

Birliğimizin, ERMCO 2015 Kongresi'ne de başarıyla ev sahipliği yaparak, ülkemizi ve sektörümüzü en iyi şekilde temsil edeceğinden emin olabilirsiniz. Kentsel Dönüşüm 2015'in de önemü konularından biri olacak. 


Ekonomi Gazetesi


Geri Dön