25 / 04 / 2024

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün hisse satışında kur tartışması!

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün hisse satışında kur tartışması!

İtalyan Astaldi'nin girdiği mali dar boğaz nedeniyle Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ndeki yüzde 33 hissenin Çinli gruba satış görüşmeleri geçiş ücretlerindeki kur ayarlaması nedeniyle  tıkandı.



Yavuz Sultan Selim Köprüsü ortaklarından olan Astaldi ile yüzde 33 hisse satışı için görüştüğü Çinli konsorsiyum arasında yapılan görüşmeler geçiş ücretlerindeki tartışmalar nedeniyle kur ayarlamasına takıldı.

Bloomberg'in konuyla ilgili 4 kaynağa dayandırdığı habere göre, Astaldi ve Türk ortağı İçtaş, bir grup China Merchants Group tarafından Çinli yatırımcılarla bir araya geldi. Görüşmelerin odağında nakde sıkışan İtalyan inşaat şirketi Astaldi'nin Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ndeki yüzde 33'lük hissesinin satışını yaptı. Türk ortak İçtaş hisselerinin bir bölümünün potansiyel satışı ise görüşmeler arasında.

Köprü satışına taraf olan tüm partilerin geçiş ücretlerine yönelik hesaplamada yılda bir kereye mahsus olarak yapılan kur ayarlamasının dört kez yani her çeyrekte yapılması talep edildi. Taraflar, Türk Lirası'ndaki olası dalgalanmaların etkisinin sınırlanmasını planlıyor.

Sözleşme kapsamında Yavuz Sultan Selim Köprüsü geçiş ücretinde "1 Ocak tarihindeki dolar kuru esas alınır, TL'ye çevrilir ve bu bir yıl boyunca geçerli olur" ibaresi yer alıyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde geçiş ücreti otomobiller için 3 dolar+KDV olarak belirleniyor.

Astaldi, mayıs ayındaki yatırımcı toplantısında sermaye artırımı için 350 milyon euro kaynağa ihtiyacı olduğunu ifade etmiş ve varlık satışını gündeme getirmişti. Hisselerin Türk ortak İçtaş'a devri nedeniyle görüşmelere ara verildi.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü hisselerine Çinliler talip!


Geri Dön