19 / 04 / 2024

Yaylalarda kaçak yapılaşma durduruldu!

Yaylalarda kaçak yapılaşma durduruldu!

Doğu Karadeniz'de, imar kirliliği ve kaçak yapılaşmanın önüne geçirilmesi için denetimler tüm hızıyla devam ediyor.



Doğu Karadeniz'de geçen yıl imar kirliliği ve kaçak yapılaşma tartışmalarının gündeme gelmesiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da talimatıyla Rize Valisi Kemal Çeber, denetim başlattı.

Odatv'de yer alan habere göre, bölgede bu yıl kaçak yapıların yapılamadığı yaylalar, doğal görünümüne yeniden kavuşmaya başladı. Rize Valisi Kemal Çeber, "Geçen yıl yapılan yoğun yıkım ve denetimler sonucu kaçak yapı eğilimi son derece azaldı" dedi.

Kaçak yapılaşma hakkında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Rize'de turistik merkezi Ayder Yaylası için, "Ayder'i kirlettik, rezil ettik" çıkışında bulunmuştu. 

Doğu Karadeniz yaylalarındaki kaçak yapılara karşı, geçen yıl Trabzon, Rize, Giresun, Artvin ve Gümüşhane illerinin valilikleri harekete geçti. Doğal güzelliği bulunan ve yapı yoğunluğu artan yaylarının kurtulması için kaçak yapılar için yıkım kararı verildi. Ülke genelinde uygulanan İmar Barışı uygulaması, Doğu Karadeniz'de kaçak yayla inşa eden fırsatçıları da harekete geçirdi. 

Başta Ayder ve Uzungöl Turizm olmak üzere yaylalardaki kaçak yapı sahipleri İmar Barışı uygulamasından yararlanmak için başvuru yaptı.

FIRSATÇILAR KAÇAK YAPI İNŞASINA BAŞLADI 

İmar Barışı ile bölgedeki kaçak yapılara af geleceği düşüncesiyle harekete geçen bazı vatandaşlar da yaylalarda betonarme kaçak yapılar inşa etmeye başladı. Bölgenin neredeyse tamamı inşaat alanı haline geldi . Bunun üzerine bölgede Jandarma, Çevre ve Şehircilik, Tarım ve Orman Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar, Orman Müdürlüğü ve belediye ekipleri kaçak inşaatlarla ile ilgili tutanaklar tutmaya başladı. Valilik kaçak yapılarla ilgili vatandaşları uyaran bir bildiri yayınladı. Bildiride İmar Barışı kapsamında 31 Aralık 2017'den önce  inşa edilen yapıların yer aldığı vurgulandı. 

DENETİMLER SONUÇ VERDİ 

Yayınlanan bildiri sonrası, 31 Aralık 2017 sonrasında inşa edilen kaçak yapıların yıkımı için harekete geçirildi. Trabzon, Rize, Artvin, Giresun ve Gümüşhane'deki yaylalarda kaçak yapılar yıkıldı. Kolluk kuvvetlerinin sıkı çalışmaları ile bölge doğal yapısına yeniden kavuşmaya başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 2 ay önce Ayder Yaylasını ziyareti sırasında 'Kimse kusura bakmasın, kaçak yapıların yıkımı muhakkak olacak" açıklaması yapmıştı.

KAÇAK YAPI EĞİLİMİ AZALDI 

Yaylaların bölgenin en büyük sermayesi olduğunu söyleyen Rize Valisi Kemal Çeber,  temel meselenin koruma kullanma dengesi olduğunu söyledi. Karadeniz'de yıllardır ruhsatsız ve ruhsata aykırı yapılaşmaya bir eğilim oluştuğunu söyleyen Vali Çeber, "Yılların birikimi oluşmuş  yapılaşmaların üzerine gittik. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız, hükümetimiz ve bakanlarımız bu konuda çok hassas ve bize sonuna kadar destek verdiler. Geçen yıl yoğun bir denetim ve yıkım süreci yaşadık. Yıkmak bizim haz aldığımız bir iş değil ama kamuyu, kamu menfaatini korumak için gerektiğinde cezai işlemleri uygulamak  ve yıkımları yapmaktan çekinmeyeceğimizi ve kararlı olduğumuzu ifade ettik. Geçen yıl yapılan yoğun yıkım ve denetimler sonucu kaçak yapı yapma eğilimi son derece azaldı. Ekiplerimiz sürekli alanda. Yeni kaçak yapı yok mu? Evet var. Anma şu bilinsin ki her biri tespit ediliyor. Bunun bir prosedürü var ve bu işletiliyor. Bu süreçte hiç biri gözden kaçmıyor ve tutanak altına alınıyor. Zamanı geldiğinde yıkılacaklar. Hukuksuz ve ruhsatsız yapılaşmaya izin verilmeyecek" açıklamasında bulundu. 


Ruhsatsız ve ruhsata aykırı yapılaşmaya izin vermeme yönündeki kararlılıklarının devam edeceğini  söyleyen Çeber, "Bu kararlılığımız son derece hassas şekilde devam etmektedir. Kaçak yapıların yıkımı süreç içerisinde devam edecektir. Kaçak yapı eğilimi azalsa da tek tük gördüğümüz yapılaşmaların işlemleri devam etmektedir ve yıkılacaklardır. Vatandaşlarımız ne olur kendilerini de masrafa sokmasınlar, doğamıza da zarar vermesinler. Çevremize son derece hassas davransınlar ve korusunlar. Kaçak ve ruhsata aykırı yapıya temayül göstermesinler" diye konuştu.

Kaçak yapılarının inşa edildiği yaylalarının yanı sıra korunan yaylalar da bölgede dikkat çekiyor. Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine 35 kilometre uzaklıkta, deniz seviyesinden 2 bin 392 metre yükseklikte Topluca köylülerinin kullandığı Lazcada 'Büyük Yayla' anlamına gelen 'Didingola Yaylası'na yakın mesafeye kadar birkaç yıl önce yol açıldı. Geleneksel ahşap-taş karışımlı mimari dokuyu koruyan Topluca köylüleri, doğal güzelliğin bozulacağı, araçların çıkaracağı egzoz gazı nedeniyle temiz havanın etkileneceği ve gürültü olacağı gerekçesiyle yolun, yayla içerisine girişine izin vermedi. Köylüler, patika yoldan ulaşımını sağladıkları yaylaya yüklerini ancak sırtlarında veya teleferik hatları ile taşıyarak ulaşıyor. Yola karşı çıkan yaylacılar, ahşap-taş karışımlı mimari dokuyu da koruyor. 

YÜKÜMÜZÜ TAŞIRIZ 

Kaçak yapılaşmadan şikayetçi olan yayla sakinlerinden   Kemal Aydın, doğanın bozulmaması ve eski dokunun zarar görmemesi için yolu yaylanın içine sokmama kararı aldıklarını belirterek, "Yol gelirse betonlaşma olur. Yaylada betonlaşma olursa, doğa bozulur, yaylada eski gelenekler kalmaz. 'Sırtımızda yükümüzü taşırız' dedik, yolu yaylaya sokmadık" dedi. Ahmet Kızmış ise yükleri sırtta taşırken biraz zorluk yaşadıklarını belirterek, "Ama doğayı da korumak mecburiyetindeyiz. Yol girilen yaylaları görüyoruz, hepsi berbat halde. Biz yolu yayla içine istemedik" dedi. 

Doğu Karadeniz’de konut satışları yeniden canlandı


Geri Dön