23 / 04 / 2024

Yazlık ev sahipleri çıldırdı!

Yazlık ev sahipleri çıldırdı!

Yaz aylarını kalabalıktan uzakta geçirmek isteyenlerin kesenin ağzını açması gerekiyor. Çeşme, Bodrum, Marmaris gibi tatil bölgelerinde 3-4 aylık villaların kiraları 400 bin liraya kadar çıkıyor.



Pandemi fırsatçıları harekete geçirdi. Türkiye’de tatil sezonunun başlamasına çok az bir süre kala otel yerine yazlık ev kiralamayı seçenler kesenin ağzını iyice açıyor.

Hürriyet'ten Burak Taşçı'nın haberine göre;  sezonluk kiralamalar için fahiş fiyatlar isteyen ev sahibi, emlakçı, aracı, komisyoncular tatil sektörünü olumsuz etkiliyor. 

SEZONLUK 400 BİN LİRA İSTİYORLAR

Yaz aylarında kiralanan yazlıklar için fahiş fiyatlar ortaya atılmaya başlandı. Alaçatı’daki 140 metrekare villaya sezonluk olarak 400 bin lira fiyat çekildi.

Çeşme'de 200 bin ile 400 bin lira arasında değişiklik gösteren fiyatlardan yaz sezonu için kiralık yazlıklar kiracılarını bekliyor.

ÇEŞME’Yİ BODRUM TAKİP EDİYOR

Popüler tatil yeri olan Bodrum’da da yazlıklar fahiş fiyatlarla kiraya veriliyor. 250 bin lira olan sezonluk kiralanan yazlıklarda tatil yapılabiliyor.

DENİZE UZAK YAZLIĞA 130 BİN LİRA FİYAT ÇEKİYORLAR

Denizden uzak, şehrin içinde kalan villa tarzı yazlıklara Alaçatı’da 130 bin lira fiyat veriyor. Kentin içerisinde bulunan villada aylık kira bedeli 43 bin lira oluyor.

YEME-İÇME KİRALAYANA DAHİL

COVID-19'dan uzak şehirlerde tatillerini geçirmek isteyenler oteldeki rahatlığı arıyor. Sadece villayı kiralayan ev sahibi ya da emlakçıların ardından kiracıyı kaderine terk ediyor. Otellerdeki gibi temizlik, yemek, aktivitelerin bulunmadığı villalarda bu gider kalemleri de ortaya çıkıyor. Ayrıca tatile gidenler tatil yapmak yerine evin temizliği, yemek işleri, alışverişiyle de uğraşıyor.

Yazlık ev sahipleri çıldırdı!

SATIN ALMA FİYATI 2-3 MİLYON LİRA

Yazlık evlerin satışında ise 2-3 milyon lira isteniyor. Ev sahibi 4-5 yıl evini kiraya verirse evi satın aldığı parayı neredeyse çıkarmış oluyor. 

FATURA YOK, ELDEN ÖDEME, DÖVİZ İSTENİYOR, AİDAT VE DEPOZİTO

İlan sitesinde yer alan emlakçının anlattıklarını göre; ev sahipleri dairelerin ücretlerini elden ve aslında döviz olarak almayı tercih ediyor. Ülkemizde dövizle kiralamaların yasak olmasıyla ilan sitelerine Türk Lirası cinsinden fiyatların girildiğinden bahseden aracı, fatura olarak sadece emlakçılık ücretinin belgelendirilebileceğinden bahsetti. 

FATURA KESİLMESİNİ TALEP EDİN

Dairesini kiralayan ya da emlakçı olarak ticari kazanç sağlayanların fatura kesilmesini ve ödenen ücretin vergilendirilmesini istemelisiniz. Sadece yaz ayları için kiralanan yazlıklara servet ödenmesinin ardından devlete olan yükümlülüklerin de yerine getirilmesi şartı bulunuyor.

Yazlık ev sahipleri çıldırdı!

ENTERESAN FİYATLAMALAR OLUŞTU 

Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, müstakil yazlık evlerin kiralamalarıyla beraber fiyat artışlarının fahiş seviyelerine ulaştığını anlattı.  Aylık ortalama 10 bin lira civarında seyreden kiraların pandemiyle beraber 50 bin lira olduğunu söyledi. Taş, “İnsanlar koronavirüs öncesinde tatil amaçlı olarak haftalık ya da iki haftalık olarak kiralamalar yapıyordu. 9-10 aydır yazlık evlere ilişkin 3-4 aylık kiralama yapma talebi oluştu” şeklinde konuştu. 

BOŞ YAZLIĞI OLANLAR KİRAYA VERİYOR

Yazlık evi olan ancak kullanmadıkları için evlerini kiraladıklarını söyleyen Taş “Birçok insan Ege sahillerindeki evleri ‘Önce kiralayayım, alışırsak satın alırım’ düşüncesiyle kiralıyor. Bu nedenle hem satılık hem de kiralık yazlık sayısı oldukça azaldı. Talep de arttığı için kiralar yükseliyor. Bu durumu biz de tasvip etmiyoruz” ifadelerini kullandı. 

Yazlık ev sahipleri çıldırdı!

KURUMSAL FİRMALARDAN DESTEK ALINMALI

Taş, kiralama işlemlerinde mağduriyet yaşanmaması için kurumsal firmalarla çalışılması gerektiğini ifade etti. Taş “Komisyoncuların bazıları ev sahiplerine farklı fiyat belirtiyor. Gurbetçilerin sahip olduğu evleri 10 bin liraya kiraya verdim deyip, aslında 25-30 bin liraya kiraya verebiliyorlar. Arada kalan 15-20 bin lira parayı da her ay kendilerine alıyorlar” açıklamasında bulundu. 

YETKİ BELGESİ OLMALI

Emlakçılık işiyle uğraşanların yetki belgesi alınması gerektiğiyle ilgili detayı paylaşarak “Tüm portföylerimiz yetki belgelidir. Bazı ilan siteleri yetki belgesi aramadığı için üye olan herkes ilan verebiliyor” açıklamasında bulundu. 

Salgından kaçan Çatalca ve Silivri'de yazlık kiraladı!

Yazlık evlerde kira fiyatları ikiye katlandı!


Geri Dön