23 / 04 / 2024

YDA konut projelerini sukukla fonlayacak!

YDA konut projelerini sukukla fonlayacak!

YDA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, Türkiye'de ilk proje sukukunu çıkarmayı amaçladıklarını, çalışmaları tamamladıklarında bu sene 100 milyon liralık ilk ihracı gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi.



YDA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, Türkiye'de ilk proje sukukunu çıkarmayı amaçladıklarını bu kapsamda çalışmaları tamamlamaları halinde bu sene 100 milyon liralık ilk ihracı gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi. 


Arslan, geçen yıl iki ihraçları olduğunu ancak bu sene tahvil çıkarma hakları olmasına rağmen kısa vadede böyle bir ihtiyaçları bulunmadığını belirterek, "Çalışmalarını bu sene bitirebilirsek Türkiye'deki ilk proje sukukunu çıkartmak istiyoruz. İlk etapta üç yıl vadeli 100 milyon liralık tutarı başarıyla talep toplayıp kapatılabilecek bir montan olarak görüyorum. Bu yıl sonuna kadar çıkabiliriz ama gelecek yıl kuvvetle muhtemel çıkmış oluruz. Her bir proje için bu ihraç yapılabilir" dedi. 


Ağırlıklı olarak PPP ve YİD projelerine ağırlık veren ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren YDA'nın geçen sene iki ihracı olduğunu ve 300 milyon liralık ihraç için izinleri varken 3.2 kat fazla talebe rağmen 100 milyon liralık satış yaptıklarını, ikinci tahvilin ise üç yıl vadeli Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'mn dünyada ilk kez euro dışında bir para birimine yatırım yaptığı 200 milyon liralık ihraç olduğunu söyledi. 


Sukuk nedir?


Sukuk; Arapça "Sak" kökünden gelmektedir. Sak, kelime anlamı olarak sertifika veya vesika anlamlarını içinde barındırır. Sukuk ise Sak|'ın cemisi (çoğulu) olduğundan Saklar, Sertifikalar anlamına gelir. Arap piyasalarında Bono ve tahviller için Senet kelimesi kullanılırken İslami finansman bonoları olan Saklar için ise Sukuk denilmektedir. (Sözgelimi: Ürdün Senedat ve Sukuk borsası gibi) İslami finansman bonolarının çeşitli türleri olmakla birlikte temelde 4 türü vardır. Bunları, Leasing|'e dayanan Sukuk, Muşaraka veya Mudaraba|'ya dayanan Sukuk, Murabaha|'ya dayanan Sukuk ve Salam|'a dayanan Sukuk olarak sınıflandırabiliriz. Teknik olarak varlık senedi şeklinde de isimlendirilebilecek olan (securitized assets) Sukuklar diğer senetlerden farklı olarak varlığa dayanmak zorundadır. Bunu şöyle de açıklayabiliriz: Şu an ülkemizde de yapılan faizsiz bankacılık modelinde nakit kredi kullandırmanın ve ticari olmayan kredi kullandırımlarının yasak olduğu bir gerçektir. Kredi (Fon) kullandıran kurum kaynağı nereye aktardığını bilmek zorundadır. Sukuk sisteminin işleyişi de aynen bu şekildedir. İhraç edilen bütün sertifikaların temelinde gerçek bir ticari ilişki ve gözle görülebilir maddi bir gerçeklik istenmektedir. Zaten Arapların da Senet ve Sukuk olarak sistemlerini ayırmalarının altında bu gerçeklik yatmaktadır.



Dünya - Asya Yatırım






Geri Dön