16 / 04 / 2024

Yedi Kızlar Camisi'nin metal minaresi değiştirildi!

Yedi Kızlar Camisi'nin metal minaresi değiştirildi!

Bulgaristan’ın güneydoğusunda Yunanistan sınırına yakın Nalbantlı köyündeki 600 yıllık tarihi Yedi Kızlar Camisi, yeni minaresine kavuştu. Nalbantlı'da yer alan Yedi Kızlar Camisi'nin metal minaresi değiştirildi.



Osmanlı döneminde 1428 yılında çivi kullanılmadan inşa edilen caminin metal minaresinin yerinde yükselen 30 metrelik yeni minarenin açılışı için tören düzenlendi. Bölgeden binlerce Müslüman, açılış vesilesiyle biraraya geldi.


Toplanan kişisel bağışlar ve üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisinin katkılarıyla dikilen yeni minare, caminin yapımında da kullanılan meşe ağacından malzemeyle kaplandı.


Nalbantlı’nın bağlı olduğu Kırcaali şehrinin bölge müftüsü Beyhan Mehmet, törende yaptığı konuşmada, Yedi Kızlar Camisi’nin yapılışıyla ilgili yüzyıllardır anlatılan efsaneyi dile getirdi.


Efsaneye göre, nişanlıları savaştan geri dönmeyen 7 kız, sahip oldukları tüm malvarlıklarını satıp, toplanan para ile camiyi tek bir çivi çakmadan inşa eder. Daha sonra ortadan kaybolan bu kızlardan bir daha haber alınamaz. Bu olay, Hıdrellez'de meydana geldiğine inanıldığı için her yıl 6 Mayıs'ta Nalbantlı’nın köy bayramı olarak kutlanıyor ve kurbanlar kesiliyor.


Duaların okunduğu törenin sonunda bölge müftüsü Mehmet, halkın yardımları ve partinin desteğiyle dikilen yeni minarenin inşaatına yardım eden HÖH lideri Lütvi Mestan’a, Yedi Kızlar Camisi’nin maketini hediye etti.


Mestan, çocukluğunun bu caminin etrafında geçtiğini, bu yüzden bölgenin kendisi için özel bir değer taşıdığını belirtti.


Binlerce insanı biraraya getiren törene katılanlara mevlid şerbeti ve etli pilav ikram edildi.


AA


Geri Dön