25 / 04 / 2024

Yedikule Bostanları için örgütlerden ortak açıklama!

Yedikule Bostanları için örgütlerden ortak açıklama!

Yedikule Bostanları'nı korumak için çabalayan örgütler Kocamustafapaşa Dayanışması ve Oruç Baba Parkı Gönüllüleri ortak bir basın açıklaması yayınladı: Topbaş'ın açıklamasına güvenmiyoruz, İstanbul'da yerel yönetim eksikliği var.



İstanbul Yedikule'de bulunan UNESCO Dünya Mirası listesindeki bostanlar 1500 yıldan uzun süreden beri kentsel tarım alanı olarak kullanıyor.


Yedikule Bostanları'nı ranta kurban etmek istemeyen örgütler dün bir basın açıklaması yayınladı. Kocamustafapaşa Dayanışması ve Oruç Baba Parkı Gönüllüleri'nin ortak açıklamasında "1500 yıldır kentsel tarım arazisi olan tarihi Yedikule Bostanları, bir süredir 'Yedikule-Belgradkapı Aı ası Sur Koruma Bandı Rekreasyon Projesi' kapsamında imara açılmak isteniyor. Bu bölge aynı zamanda İstanbul'un UNESCO Dünya Mirası listesindeki alanlarından; kara surlarının kültürel peyzajının ayrılmaz bir parçası ve kent belleğinin önemli bir unsuru konumundadır" ifadeleri yer aldı. 

Tokludede ve Sulukule'de yapılanların Mevlanakapı. Yedikule Bostanları ve havagazı fabrikası üzerine geliştirilen proje ve uygulamaların güvenlik, koruma ve temizlik bahanesiyle surların çevresindeki yaşam alanlarının soylulaştırılmak, yok edilmek istendiğini gösterdiğini söyleyen örgütler "Sur çevresindeki söz konusu sorunlara bölgenin korunması gereken değerlerini gözeterek çözüm getirmek yerel yönetimlerin sorumluluğudur, görevidir; daha ötesi bu sorunların bunca zamandır çözülmemiş olması yerel yönetimin eksikliğidir. Yıllardır bu konuda gerekli adımları atmayanlar şimdi bu sorunları sur çevresinin dönüşümünde bahane olarak kullanıyor" dedi. 

Açıklama şu ifadelerle son buldu: "18 Kasım 2014 tarihli 'Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı tadilatı' ile Yedikule Bostanları'nı ve çevresini imara açan düzenleme, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nden geçti. 

Yükselen tepkiler üzerine 25 Kasım tarihinde İBB Başkanı Kadir Topbaş, plan tadilatının geri çekildiğini, taraflarla bir çalıştay yapılacağını ve mahallenin ihtiyaçlarını da göz önüne alarak konunun yeniden değerlendirileceğini açıkladı. Daha önce bir otobüs durağının dahi yerini halka soracağım söylese de Validebağ'dan Kuzey Ormanları'na kadar kentin dört bir yanında söylediklerinin tam aksini uygulayan Topbaş'ın bu açıklamasına güvenmediğimizi beyan ediyor ve bu sürecin takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz." 


BirGün


Geri Dön