18 / 04 / 2024

Yeni binalarda emlak vergisi indirimi!

Yeni binalarda emlak vergisi indirimi!

Emlak vergisi, sahipleri tarafından taşınmaz mallar için ödeniyor. emlak vergisinde meskenler için birtakım vergi muafiyet ve indirimleri bulunuyor. Peki yeni binalarda emlak vergisi indirimi nedir?



Yeni binalarda emlak vergisi indirimi!

Emlak vergisi, sahipleri tarafından arsa, arazi, mesken ve işyerleri için ödeniyor. Her sene iki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisi bedelleri taşınmazın değerine göre hesaplanıyor.


Büyükşehir belediye sınırları içerisinde yer alan taşınmazlarda emlak vergisi yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor. Örneğin değeri 100 bin TL olan meskene büyükşehir belediyelerinde 200 TL emlak vergisi ödenirken; aynı değerdeki evin büyükşehir sınırları dışında yer alması durumunda 100 TL emlak vergisi ödeniyor.


Ayrıca emlak vergisinde meskenler için birtakım vergi muafiyet ve indirimleri bulunuyor. Hiçbir geliri olmayan ve 200 metrekarelik tek meskeni olan ev hanımı, işsiz, gazi, engelli ve emekliler vergiden muaf oluyor. Muafiyet için belediyeye bildirimde bulunulması gerekiyor.


Yeni binalarda emlak vergisi indirimi..

Yeni inşa edilen binalarda emlak vergisi indirimi uygulanıyor. Bu binalardan konut alanlara, emlak vergisi için beş yıl süre ile uygulanan “geçici muafiyet” bulunuyor.


Emlak Vergisi Kanunu’nun 5. maddesine göre, yeni inşa edilen binalardan konut alanlarda, iktisap tarihini izleyen 5 yıl boyunca, konutun emlak vergisi değerinin 1/4’ü, beş yıl süre ile emlak vergisinden muaf tutuluyor.



Emlak vergisi 2. Taksit 2014 ne zaman ödenir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön