25 / 04 / 2024

Yeni binalarda ısı yalıtımı zorunluluğu!

Yeni binalarda ısı yalıtımı zorunluluğu!

Isı yalıtımı binaların ve çatıların dış bölümlerine bakan duvarların veya tesisat borularına ve havalandırma bölümlerine yapılıyor. Peki, yeni binalarda ısı yalıtımı zorunluluğu var mıdır?



Yeni binalarda ısı yalıtımı zorunluluğu!

Isı yalıtımı binaların duvar, kolon, kiriş bölümlerinin Polistren levhalar kullanılarak yalıtılması için geliştirilen bir sistem olarak karşımıza çıkıyor. Bu çözümde kullanılan bileşenler doğru nitelikte seçilmiş Polistren ısı yalıtım levhaları, levhaların yüzeye ankrajlanmasını sağlayan özel dübeller, yine levhaların yüzeye yapışmasını sağlayıcı özel yapıştırma harcı ve ısı yalıtımına özel sıva harcı, sıva aderansını arttıran sıva filesi, boşluklarda kullanılmak üzere tasarlanmış alüminyum profillerden oluşuyor. 


Isı yalıtımı binaların ve çatıların dış bölümlerine bakan duvarların veya tesisat borularına ve havalandırma bölümlerine yapılıyor.Isı yalıtımı yalıtım sistemlerinde en fazla kullanılan sistem olduğu biliniyor.En çok tasarruf ve fayda sağlayan sistem olarak da karşımıza çıkıyor.


Isı yalıtımı yazın evinizde ki sıcak havayı muhafaza ederek daha az klima kullanmanızı , kışın ise içerideki sıcak havayı muhafaza ederek daha az enerji tüketmenizi sağlıyor. Bundan dolayı daha az enerji tüketmeniz size maddi açıdan oldukça yarar sağlayan bir sistem olarak kabul ediliyor. 


Maddi açının yanı sıra sağlıklı ve konforlu bir yaşam ortamıda sağlayan ısı yalıtımları her geçen gün daha fazla yaygınlaşıyor. Isı yalıtımı binanın zemin katından çatısına kadar olan kısımların özel kaplamalar sayesinde kaplanarak güzel bir görüntü oluşmasına da olanak sağlıyor. Bina ömrünü uzatarak bina değerinizi biraz daha artırıyor. 


Son zamanlar da yeni yapılan binalar için uygun görülen yalıtım sistemleri arasında en yaygın olarak kullanılan ısı yalıtımı oluyor.Isı yalıtımı bina sakinlerine gözle görülür bir  şekilde fayda sağladığı biliniyor. Peki, yeni binalarda ısı yalıtımı zorunluluğu var mıdır?


2000 yılında 24043 sayılı resmi gazetede yayınlanan Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği'ne göre yapılar için ısı yalıtımı uygulaması zorunlu hale geliyor. Yeni yapılan yapılar Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği'ne göre inşa ediliyor. 



Eski binalarda ısı yalıtımı mecburiyeti!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön