19 / 04 / 2024

Apartmanlarda ısı yalıtımı zorunluluğu!

Apartmanlarda ısı yalıtımı zorunluluğu!

Apartmanlarda ısı yalıtımı zorunluluğu yeni yapılan binalarda bulunuyor. Mevcut eski binaların tadilatla yenilenen ve ilave edilen kısımları da, artık enerji verimli olarak projelendirilmek zorunda kalıyor...




Apartmanlarda ısı yalıtımı zorunluluğu!


Apartmanlarda ısı yalıtımı zorunluluğu sadece yeni binalar için, zorunlu bir uygulama oluyor. 2000 yılından bu yana yürürlükte olan “Binalarda Isı Yalıtım Yönetmeliği” ne göre, bu tarihten sonra inşa edilen yeni binalar ısı yalıtımı olarak projelendiriliyordu. Yönetmeliğin 1 Kasım 2008 tarihinde yürürlüğe giren değişikliğinde ise mevcut eski binaların tadilatla yenilenen ve ilave edilen kısımları da, artık enerji verimli olarak projelendirilmek zorunda kalıyor.


"Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği” de ısı yalıtımını bir binanın olmazsa olmazları arasına yerleştiriyor. Resmi Gazete’de 5 Aralık 2008’de yayımlanan yönetmelik; yeni ve ruhsata tabi oranda tadilat yapılacak mevcut binalar için minimum enerji performans gereklerinin belirlenmesini, yenilenebilir enerji kaynaklarının uygulanabilirliğinin değerlendirilmesini ve Isıtma - Soğutma sistemlerinin kontrolünü yapmayı hedefliyor. Yönetmelik bir yıl sonra yürürlüğe girecek ve bu tarihten sonra yeni yapılacak tüm konutlar ile hizmet amaçlı ve ticari amaçlı tüm yapılarda enerji verimliliği zorunlu olacak. Mevcut binalara ise sisteme uyum için 10 yıllık süre tanınacak.


Apartmanlarda ısı yalıtımı zorunluluğunu gösteren son gelişme ise Türkiye’nin Kyoto Protokolü’nü imzalaması ile oldu. Protokol gereği 2012 yılından itibaren ciddi yükümlülüklerin altına giren ülkemizde, sera gazı salımını önleyecek çevreci yatırımların hız kazanması bekleniyor. Bu kapsamda en büyük yatırım ise ısı yalıtımına yapılacak yatırım oluyor. Dünyadaki tüm sera gazı salımının yüzde 1.3’ üne neden olan Türkiye, küresel ısınmaya en çok neden olan ülkeler sıralamasında 13. sırada yer alıyor. Isınmak için tüketilen fosil yakıtlar ise çevre kirliliğinin en önemli sebebini oluşturuyor. Isı yalıtımıyla konut başına atmosfere yayılan atık gaz miktarının da yarı yarıya inmesi hedefleniyor.



Çatı ısı yalıtımı malzemeleri!
Dış cephe mantolama çeşitleri!
Çatı izolasyonu nasıl olmalı?
Duvarlarda ısı yalıtımı için neler yapılır?
Evlerde ısı yalıtımı nasıl yapılır?
İç cephe ısı yalıtımı nasıl yapılır?
Kale Mantolama ile ısı yalıtımlı binalar garanti altında!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön