27 / 04 / 2024

Eski binalarda yalıtım zorunluluğu!

Eski binalarda yalıtım zorunluluğu!

Isı yalıtımı bilindiği üzere, yeni inşa edilen tüm yapılarda zorunlu olarak yapılıyor. Peki eski binalarda yalıtım zorunluluğu nedir? Eski binalarda mantolama yapma zorunluluğu var mı?



Eski binalarda yalıtım zorunluluğu!

Dış cephe yalıtım uygulaması, bir ortamdan dışarıya enerji akışını ve ortama dışarıdan gelen enerji akışını en aza indirgemek için yapılıyor. 


Yalıtım uygulaması ile binalardaki sıcaklık dışarıya çıkmazken dışarıdaki sıcaklık da içeriye girmiyor.  Böylece bina içindeki sıcak ve soğuk havalara karşı dayanıklılık artıyor.


2000 yılında 24043 sayılı resmi gazetede yayınlanan Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği hükümlerine göre, yeni yapılan tüm yapılarda yalıtım zorunlu olarak yapılıyor. Peki eski binalarda yalıtım zorunluluğu nedir? "Eski binalarda mantolama zorunluluğu var mı?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Yönetmeliğe göre, 2017 tarihine kadar eski binaların da mantolama yaptırmaları gerekiyor. Aksi takdirde yalıtım yaptırmayan yapılar için yasal yaptırımlar söz konusu oluyor. 


Ayrıca, mantolaması yapılmayan evler üzerinde alım-satım, kiralama gibi işlemler yapılamıyor. Bunun yanı sıra doğal gaz ve kombi gibi uygulamalar da yaptırılamıyor.


Yalıtım yapıldıktan sonra da Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'ne göre asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belge olan "Binalarda enerji kimlik belgesi" nin alınması gerekiyor. 


Yine bu Binalarda enerji kimlik belgesinin de 2017 yılına kadar alınmış olması gerekiyor.



Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği!
Bina enerji performansı açısından mimari uygulamaları!



Geri Dön