19 / 04 / 2024

Yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın proje bedeli 1 milyar 370 milyon TL!

Yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın proje bedeli 1 milyar 370 milyon TL!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanlığı Sarayı yeni hizmet binasının proje bedelinin toplam 1 milyar 370 milyon lira olduğunu belirtti. Projenin 2015 yılında tamamlanması planlanıyor...



Yeni Gelir Vergisi Kanun Tasarısı hazırlanırken ilgili kesimlerle görüşülmediği eleştirisinin gerçeği yansıtmadığını dile getiren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuyla ilgili tüm kesimlerle görüşme yapıldığını ifade etti.


Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, milletvekillerinin 2015 yılı bütçesinin geneli üzerindeki soru ve eleştirilerine cevap verdi. Türkiye'nin asıl sorununun dolaysız vergilerde olduğunu belirten Şimşek, bunun için de dört gözle Gelir Vergisi Kanun Tasarısı'nın yasalaşmasını beklediklerini söyledi. Şimşek, dolaysız vergilerdeki sorunların çözümü halinde rekabet gücünü etkileyen dolaylı vergilerde indirime dahi gidilebileceğini kaydetti.


Memur maaşı % 8.5 artacak


Vergi oranlarında artış öngörülmediğini aktaran Bakan Şimşek, memur maaşlarına 2015 yılında enflasyon farkının verilip verilmeyeceğiyle ilgili soruya, "En düşük memur maaşı bu haliyle yüzde 8.3 artacak, ortalama memur maaşı artışı yüzde 8.5 olacak" cevabını verdi. Suriye'den gelen göçmenlerin maliyetinin sorulması üzerine de Şimşek, Suriye'den gelen göçmenlerin maliyetine ilişkin, bugüne kadar bütçeden 2 milyar 315 milyon lira harcandığını belirtti.


1 milyon yeni istihdam


Şimşek "Bu konudaki harcamayı sadece bütçeden yapmıyoruz. Mahalli idarelerin çabaları var, başka ayni yardımlar var. Bizdeki rakam en son 4.5 milyar dolar" dedi. Şimşek, istihdam sağlamada Türkiye'nin performansının iyi olduğunu belirterek, "Bu yıl için yanlış hatırlamıyorsam 540 bin civarında ilave istihdam öngörüyorduk, muhtemelen bunun üzerinde bir istihdamla kapatacağız. Sadece işgücüne katılımda 1 yıllık süreçte 2.2 puanlık bir artış var. Bunun yaklaşık karşılığı 1 milyona yakın ilave" dedi. Şimşek, tarım arazilerinin çiftçilere satışı için genelgenin 1 ay içinde çıkacağını açıkladı. 2B olarak bilinen arazilerin satış gelirlerine ilişkin rakamları açıklayan Şimşek, söz konusu satıştan bugüne kadar 3.2 milyar lira gelir elde edildiğini söyledi. 


TC-TUR UÇAĞI İÇİN BÜTÇEDEN ÖDEME YOK


TC-TUR tescilli yeni Cumhurbaşkanlığı uçağı için bütçeden herhangi bir ödeme yapılmadığını belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Uçağın sözleşmede yer alan satın alma bedeli ile uçak içinde yapılan bazı düzenlemelerle birlikte toplam maliyeti 185 milyon dolar" diye konuştu.


Proje bedeli 1.3 milyar lira


Şimşek, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'yla ilgili kendileri açısından mevzuatla ilgili bir sıkıntının olmadığını söyledi. Şimşek, yeni hizmet binasının proje bedelinin toplam 1 milyar 370 milyon lira olduğunu, bu zamana kadar tümü Başbakanlık bütçesinden olmak üzere 963.4 milyon lirasının harcandığını söyledi. Şimşek, 2015 yılında tamamlanmasının planlanması nedeniyle söz konusu yıla ilişkin bütçeye 300 milyon lira ödenek ayrıldığını belirtti.


Sabah Gazetesi


Geri Dön