24 / 04 / 2024

Yeni Dereli'de riskli yapılaşma olmayacak!

Yeni Dereli'de riskli yapılaşma olmayacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, sel felaketinin yaşandığı Giresun Dereli’yi yeniden kuracaklarını kaydederek, “Bir yıl içerisinde yeni Dereli’yi inşa edeceğiz. Yeni Dereli’de vatandaşımızın hayatını riske atacak bir yapılaşma olmayacak” dedi.



Geçtiğimiz Pazar gecesi Giresun'un Dereli ilçesinde bir sel felaketi meydana geldi. Bu doğal afette 9 kişi hayatını kaybederken, 6 kişiye ise henüz ulaşılamadı. 

Sabah'tan İsa Tatlıcan'ın haberine göre; Elazığ ve Malatya'da depremlerinde olduğu gibi Giresun'daki bu doğal afette de devlet ilk andan itibaren destek oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla bölgeye giden bakanlar günlerce kurtarma ve yardım çalışmalarına öncülük yaptı. Bu bakanlardan biri de Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum. Bakan Murat Kurum, afet bölgesinde yapılan çalışmaları açıkladı. 

DERELİ'DE YÜZLER GÜLMEYE BAŞLADI

-Dereli'yi ilk geldiğinizde gördüğünüz manzara size ne düşündürdü?

Çok vahim bir tablo ile karşılaştık. Felaketin bir deprem kadar etkisi vardı. Bütün binalar birinci katına kadar balçık, kum ve çakıl doluydu. Arazi zor ve engebeliydi. Felaketin boyutunun çok büyük olmasına rağmen can kaybının sınırlı olmasına sevindik. Herkes " Bu Dereli bir daha ayağa kalkar mı" diyordu. Gerçekten öyle bir tablo vardı. Ama aradan bir hafta geçti. Şimdi Dereli'de neredeyse herkesin yüzü gülüyor. Bugün ulaşamadığımız hiçbir yer kalmadı. 400'den fazla makine çalışıyor. Acil bütün ihtiyaçlar giderildi. Kalıcı çözümlere başladık. Onlarda yakında biter ve eskisinden daha güzel bir Dereli'yi en yakın zamanda görürüz.

-Giresun Dereli ilçesinde korkunç bir sel felaketi yaşandı. Bunun sebebi konusunda bir araştırma yapma imkanınız oldu mu?

Bu doğal afeti sadece dere yatağında uzun yıllardan bu yana süregelen yapılaşmaya bağlamak yanlış olur. Ama elbette dere yatağındaki yapılaşmanın bu doğal afetin sonuçları açısından insanlara etkisi olmuştur. Burada arazinin yapısı da çok önemli. Çok dik ve çok yağış alan bir arazi. Fındık ve Mısır ekimi yapılıyor. Bunlar kökü olan bitkiler değil. Köklü ağaç olmadığı için heyelanı engelleyemiyorsunuz.

-Devlet bu tür afetlerde daha hızlı hareket ediyor ve yaralar hızlı sarılabiliyor. Bu değişimi nasıl sağladınız?

Cumhurbaşkanı'mız bu tür kriz anlarında bakan arkadaşlarımızı ve bizi görevlendiriyor. Biz de bakanlıklar olarak üstümüze düşeni yapıyoruz. Yapılması gerekeni gidip yerinde görüyoruz. Elazığ'da, Malatya'da, Giresun'da bunu yaşadık. Gözünüzle gördüğünüzde, yerinde müdahale ettiğinizde ve bakanlıklar olarak birlikte karar aldığınızda yaralar da hızla sarılabiliyor.

-Bölgede dere yatağına yapılmış çok fazla sorunlu konut var. Bunlarla ilgili nasıl bir yöntem izleyeceksiniz?

Dere güzergahı üzerinde yapılmış binalar tespit edildi. Onları üzmeden daha güvenli alanlara taşıyacak süreci başlattık. Onlar için güzel konutlar yapıyoruz. İnsanların devletten bir mağduriyet gelmeyeceğini noktasında tereddütü yok. Evin taşınmasından kira yardımına kadar kimseyi mağdur etmiyoruz.

BİR YILDA YENİ BİR DERELİ KURACAĞIZ

-Dereli ilçesi çok şirin bir ilçe. Bu ilçe yeniden ayağa kaldırılıyor. Ve yepyeni bir ilçe kuruluyor. Bununla ilgili yapılan animasyonları gördüm. Bu çalışma ne zaman sonuçlanacak?

Yeni Dereli'de vatandaşımızın hayatını riske atacak herhangi bir yapılaşma olmayacak. Tehdit altındaki yapıları kaldırmaya devam ediyoruz. Artık benzer bir sel felaketinde Dereli'ye inşallah bir şey olmaz. En geç bir yıl içerisinde yeni bir Dereli'yi hayata geçireceğiz.

Giresun'da ağır hasarlı evler yıkılacak, kira yardımı yapılacak!

Adil Karaismailoğlu: Giresun kısa sürede ayağa kaldırılacak!


Geri Dön