25 / 04 / 2024

Yeni düzenleme ile tapu harcı 2017!

Yeni düzenleme ile tapu harcı 2017!

Mecliste tapu harcını da kapsayan düzenlemeler yapılıyor. Peki, yeni düzenleme ile tapu harcı 2017 ne kadar oldu. Tapu harcı nasıl ödenecek?



Taşınmaz mal alım satım süreçlerinde hem alıcıdan hem de satıcıdan binde 20 oranında harç tahsil ediliyor. Tapu harcı, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınmış oluyor.


Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor.


“Emlâk vergisi değeri” ifadesi; 1319 sayılı Emlâk Vergisi Kanunu’nun 29’uncu maddesine göre belirlenen vergi değerini ifade ediyor. 


Mecliste tapu harcını da kapsayan düzenlemeler yapılıyor. Meclis tarafından damga vergilerinin alınması için harekete geçildi.  Artık haksızlık olmaması için konutun bulunduğu ilçenin durumu göz önünde bulundurulacak. 


İlçenin lüks olup olmaması, binanın durumu, ilçenin büyüklüğü ve şartları gibi durumlar göz önünde bulundurulacak. Böylece her sözleşmeden ve her ilçeden farklı damga vergisi alınabilecek.


Ayrıca tapu harçları da gayrimenkule göre değişebilecek. Yeni düzenleme ile Bakanlar Kurulu'na verilen yetkiler arasında tapu harçlarını değiştirme yetkisi de bulunuyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön