19 / 04 / 2024

Yeni düzenleme ile sosyal alanlar özelleşecek mi?

Yeni düzenleme ile sosyal alanlar özelleşecek mi?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen yeni İmar Kanunu çalışmaları devam ediyor. Yapılan çalışmalar neticesinde sosyal alanlara yeni düzenlemeler getiriliyor. Peki, yeni düzenleme ile sosyal alanlar özelleşecek mi?



Yeni düzenleme ile sosyal alanlar özelleşecek mi?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen yeni İmar Kanunu çalışmaları devam ediyor. Yapılan çalışmalar neticesinde sosyal alanlara yeni düzenlemeler getiriliyor.


Yapılan düzenlemelerle Devlet ‘bedelsiz ortaklık payı’ adıyla uygulama imar planlarındaki okul, yol, hastane ve park gibi halka sosyal hizmetlere yönelik ayırdığı alanların bedelini sahiplerine vermeye hazırlanıyor. 


İmar planlarının onaylanmasından sonraki 10 yıllık süre içerisinde alan kamuya geçmezse bunun bedeli yer sahibine üç yolla ödenecek.


Devlet eliyle yapılan eğitim ve sağlık başta olmak üzere birçok tesisin özelleştirilmesi yoluyla olacak. Buna göre yeni İmar Kanunu’nda eğer 10 yıllık süre içerisinde alanlar ‘bedeli karşılığında’ kamuya geçmezse, arazi sahibi bu alanda kullanım amacına uygun özel tesisler yapabilecek. 


Özel olarak yapılabilecek tesisler arasında ise açık semt spor alanları, birinci basamak sağlık tesisi, ilk ve ortaöğretim kurumları, anaokulu, kreş, oyun alanı, otopark ve pazaryeri bulunuyor.


Kanun tasarısı gereğince; “Hazine veya ilgili idarelerin mülkiyetindeki eşdeğer taşınmazlar ile takas yapılarak kamu mülkiyetine geçişi sağlanır” 


Buna göre kamuya terk edilmesi gereken alanın karşılığında, alan sahibine ‘eşdeğer’ olarak belirlenen bir arazide üzerine bonus hak da konularak imar transferi verilmesi de gündeme getirildi.


Sosyal alanlara yeni düzenleme geliyor!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön