28 / 03 / 2024

Yeni düzenleme ile SİT alanları ne olacak?

Yeni düzenleme ile SİT alanları ne olacak?

Tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin ürünü olup, yaşadıkları devirlerin özelliklerini yansıtan, korunması gerekli sit alanlara düzenleme getiriliyor. Peki, yeni düzenleme ile SİT alanları ne olacak?



Yeni düzenleme ile SİT alanları ne olacak?

İmar Kanununa yeni düzenlemeler getiriliyor. Kanunda yapılan düzenlemelere mevcut sit alanları da dahil ediliyor. Bilindiği üzere sit alanları; tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin ürünü olup, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan kent ve kent kalıntıları, kültür varlıklarının yoğun olarak bulunduğu sosyal yaşama konu olmuş veya önemli tarihi hadiselerin cereyan ettiği yerler ve tespiti yapılmış tabiat özellikleri ile korunması gerekli alanlara deniyor.


Sit alanları, doğal sit alanları, kentsel sit alanları, tarihi sit alanları ve arkeolojik sit alanları olmak üzere çeşitlere ayrılıyor.


Doğal sit alanları

1.derece doğal sit alanları, evrensel değeri olan ve kamu yararı bakımından korunması gerekiyor. Bu alanlarda bilimsel çalışmalar gerçekleştiriliyor. 2.derece doğal sit alanları, ancak kamu yararı gözetilerek kullanıma açılabiliyor. 3.derece doğal sit alanları  konut kullanımına açılabilecek alanlar olarak karşımıza çıkıyor. Bu alanlarda da bazı kurallar dahilinde konutlaşmaya gidiliyor. 


Arkeolojik sit alanları

1.derece arkeolojik sit alanları, koruma altındadır ve hiçbir şekilde yapılaşmaya izin verilmeyen alanlara deniyor. 2.derece arkeolojik sit alanları, korunması gereken ancak bazı kurallar dahilinde kullanılabilen alanlar olarak tanımlanıyor. 3.derece arkeolojik sit alanları koruma altında fakat yeni düzenlemeler ile birlikte kullanıma açık alanlara deniyor.


Kentsel sit alanları

O yöreye ait tarihte mimari ve sanat tarihi açısından önemli oluyor.  Bölgede yaşamış insanlar hakkında kültürel yapılanmaya ve yaşam biçimine bu alanlarda ulaşılabiliyor. 


Tarihi sit alanları

Milli ve askeri tarih açısından önemli yerleşim alanları olarak ifade ediliyor. Korunması gereken dokuları içinde barındıran alanlara tarihi sit alanı deniyor. 


Peki, yeni düzenleme ile SİT alanları ne olacak?

Çalışmaları devam eden Yeni İmar Kanunu Tasarısı ile, doğal SİT alanlarında mevcut her tür ve ölçekte planların uygulanmasına bölge komisyonu kararı doğrultusunda devam edilebilmesinin önü açılıyor.


Yeni imar kanunu taslağı 2014!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön