24 / 04 / 2024

Yeni ev sahibi kirayı artırabilir mi? Yeni ev sahibi kirayı istediği kadar artırabilir mi?

Yeni ev sahibi kirayı artırabilir mi? Yeni ev sahibi kirayı istediği kadar artırabilir mi?

Yeni ev sahibi kirayı arttırabilir mi sorusu kiracıların sıkça sorduğu soruların başında geliyor. Peki Yeni ev sahibi kirayı istediği kadar artırabilir mi? İşte detaylar!



EV SAHİBİNİN HANGİ HAKLARI VAR?

Kira sözleşmesi ile birlikte hem kiracıya hem de ev sahibinin hak ve sorumlulukları vardır. İki tarafında belirli haklara sahip olduğu unutulmamalıdır. Peki ev sahibi hakları nelerdir?

  • Ev sahibinin kiracıya karşı olan haklarından biri kanun ile belirlenmiş olan bazı durumlarda kiracıyı evden çıkarabilmesidir. Bu durumlardan biri kiralanan ev ya da mülk kendisi, eşi veya yakını yani kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu kişiler için gerekliyse mülk sahibi, bu durumu kiracıya bildirerek evden çıkmasını isteyebilir.
  • Ev sahibi, her yeni kira sözleşmesinde kanunlar ile belirlenen oranda zam yapabilir. Ev sahibi, kira zammını kabul etmeyen kiracıyı sözleşme bitimiyle beraber evden çıkarabilir.
  • Kiracının eve kötü davranması durumunda ev sahibi, kiracının çıkmasını isteyebilir. Bu tür durumlarda ev sahibi, kiracıya ihtarname çeker ve 30 gün içinde bu aksiliklerin düzeltilmesini yoksa evin boşaltılmasını isteyebilir.
  • Kiracı eğer kirayı ödemezse, mülk sahibi ihtarname çekerek 30 gün içinde borcun ödenmesini isteyebilir. Borcun ödenmemesi durumunda ev sahibi, sözleşmeyi iptal ederek kiracıyı tahliye edebilir.
  • Kiracı önceden kiracıyı bilgilendirmek koşulu ile evini satabilir.
  • Ev sahibi, kiracıdan 3 kira miktarını geçmeyecek oranda depozito isteyebilir. Sözleşme bitiminde kiracı eve özenli davranmamışsa, ev sahibi bu depozitoyu, evde oluşan hasarları gidermek için kullanır.

Geri Dön